It’s the most wonderful time of the year

26-12-2018


Eerste Kerstdag, het hoogtepunt van mijn culinaire driften. Alles was al mooi voorbereid in de dagen ervoor. In de ochtend een gezellig Kerstontbijt. Daarna lekker relaxed genieten van de Kerstconcerten op de televisie. Nog even een kop thee en daarna is het tijd voor de pakjes die al weken en dagen geduldig lagen te wachten op het moment dat de gelukkige eigenaar ze uit zal pakken. Met z'n allen rond de kerstboom en in spanning wat de Christmas surprises dit jaar zullen brengen. Iedereen had goed zijn best gedaan om een leuk cadeau voor elkaar te kopen. Enthousiast werden de pakjes uitgepakt en bewonderd. Nagenietend van al het moois dat onder de boom lag kwam langzamerhand de vraag naar boven met betrekking tot het tijdstip van aanvang van het Kerstdiner. Dit was het signaal voor mij om in de startblokken te gaan staan voor de finale afwerking van mijn Kerst-kook bewegingen van de afgelopen twee weken. Kerstsurprises uitpakken en bewonderen maakt hongerig dus snel aan de slag met de laatste moves voordat het feestelijk Kerstmaal kon beginnen.

Ik daalde af in mijn kelder en bracht al de voorbereidde onderdelen van het Kerstdiner naar mijn kookdomein om verder af te maken. De braadpannen op de inductieplaat, de Jollof rijst in de stoomoven en de groenten in de oven. De stand van de inductiepitten, tijd van de stoomoven en oven ingesteld op het schema van serveren. Nu de aankleding van de tafel. Het nieuwe kerstkleed dat ik eerst nog even gewassen had (en gestreken had, iets wat niet echt mijn hobby is), daarna het bestek op tafel. Vervolgens de glazen, de wijn, het water en de non-alcoholico drinks. De 5 gangen van mijn 2018-diner volgden mooi na elkaar in een gezellig tempo en waren elk op zichzelf een succes. Het was een mooi diner met fijne en afwisselende smaken en mijn gasten waren tevreden en voldaan. Het menu:

Voorgerecht: gepocheerde kabeljauw met citroen op een bedje van prei

Tussengerecht: Bouillon van bospaddenstoelen met portobello en kip

Tussengerecht: Varkenshaas Yakitori met gegrilde courgettelinten

Hoofdgerecht: Kippenstoof met spek, ui en kastanjechampignons met Jollof rijst

Nagerecht: Crema Catalana

Een mooi menu met verschillende (natuurlijk) verse ingrediënten. Leuk om samen te stellen, fijn om te koken en lekker om te eten. Was weer een mooi diner met tevreden eters. De recepten zijn natuurlijk al te vinden op de website: www.kuiranto.nl/kerstmenu-2018.

Keep calm, just start (Christmas) cooking!!!

Tweede Kerstdag op bezoek bij de family dus geen cooking moves