Ik weet meer van wijn . . .

25-09-2018


Dit is de titel van de wijncursus waaraan ik vandaag begonnen ben. Ik volg deze wijncursus in Apeldoorn bij Horeca & Wijnadvies NL. In april heb ik al de cursus 'Ik weet wat van wijn' gevolgd, daarna een klein examen gedaan en ben nu in het bezit van het wijnvignet SDEN1 (Stichting Dranken Examens Normering). De volgende stap is de SDEN2 'Ik weet meer van wijn'. Na het met goed gevolg afleggen van een examen krijg je dan de wijnoorkonde. Ik ben aan de wijncursussen begonnen omdat ik naast mijn kookaspiraties ook wil weten (en zelf kan adviseren) welke wijn bij mijn kookperikelen past. En natuurlijk uit nieuwsgierigheid naar wijn!

Vandaag de eerste stap in de tweede wijncursus. Om 18.30 uur in de auto richting Apeldoorn. De dag ervoor had ik een redelijke verkoudheid opgelopen dus was ik benieuwd of ik wel in staat was om te proeven. Dat bleek achteraf heel erg mee te vallen. Mijn smaak- en reukorganen waren niet in topconditie maar het lukte wel. Ik was vandaag naar de cursus gegaan met de gedachte dat ik alleen de theorie op ging nemen, het proeven was echter ook erg plezierig.

De avond begon met de theorie die ook de vorige keer behandeld was maar nu wat uitgebreider. Ik had vorige week mijn aantekeningen van de SDEN1 nog eens doorgenomen en de eerste hoofdstukken van het boek SDEN2 al doorgelezen, ik zat er al weer een beetje in. Was fijn om het e.e.a. nog een keer herhaald te krijgen, er was nog niet zo veel weggezakt. Ook nog even gesproken over wat er nu getest wordt op het examen qua proeven. Dit was mijn grootste zorg, heb ik die talenten wel? Maar nu ben ik helemaal gerustgesteld, dit moet mij wel lukken. Vooral rustig de tijd nemen om de kunst van het wijnproeven te leren. Een databank van proefervaringen opbouwen in je hoofd. Niets overhaasten, dit was een goed advies want ik wilde te snel. Vier witte wijnen en twee rode wijnen beoordeelt op kleur, geur en smaak. Alle wijnen kwamen uit de nieuwe wijnwereld (wijngebieden buiten Europa): o.a. Chili, Nieuw Zeeland, Australië en Zuid Afrika.

Op 8 oktober les twee van SDEN2 'Ik weet meer van wijn'. Elke les worden er een aantal wijnlanden behandeld en proeven we wijnen uit die landen. Wat huiswerk meegekregen, een aantal hoofdstukken lezen uit het boek. Naast de theorie ook wat 'nat' huiswerk meegekregen d.w.z. het proeven van 1 of 2 wijnen en deze beoordelen. Dit weekend ga ik twee wijnen kopen en beoordelen wat ik er van vind én ik ga er natuurlijk ook van genieten want daar is wijn op de eerste plaats voor!

Il buon vino non vuole frasca!!!