Gambiaanse afwashulp wordt mede-eigenaar beroemd restaurant (Noma - Denemarken)

02-03-2017

"Ali Sonko is het hart en de ziel van het restaurant." Met die woorden onderbouwde eigenaar en chef-kok René Redzepi zijn besluit om de Gambiaanse afwasser Ali Sonko (62) mede-eigenaar te maken van het nieuwe restaurant van Noma. Sonko is nu waarschijnlijk de beroemdste afwasser ter wereld.

Noma behoort al jaren tot de wereldtop. Redzepi begon het sterrenrestaurant in 2003 in een verbouwd pakhuis in het havengebied van Kopenhagen. Hij kookte met regionale ingrediënten en zette daarmee de Scandinavische keuken op de kaart.

Afgelopen vrijdag sloot Redzepi zijn restaurant op het huidige adres. Tijdens het afscheidsfeest maakte de chef-kok bekend dat de afwasser en twee managers mede-eigenaar worden van het nieuwe restaurant. Dat wordt een stadsboerderij met tien cottages en een centraal gebouw op een voormalig eiland van de marine in de haven van Kopenhagen. Het gaat aan het eind van het jaar open.

'Een en al lach'

Redzepi zei in zijn speech: "Het is een fantastisch nieuw project, maar wat zou het allemaal waard zijn zonder de medewerkers?" Vervolgens vroeg hij de man die al 13 jaar de afwasser is in zijn restaurant een van de nieuwe partners te worden van het nieuwe Noma. "Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om iemand als Ali in je midden te hebben. Hij is een en al lach, ongeacht hoe het gaat met zijn twaalf kinderen."

De Deense krant Berlingske zocht Sonko een paar dagen later op om hem naar zijn reactie te vragen. De Gambiaan was nog steeds niet bekomen van de verbazing: "Natuurlijk heb ik ja gezegd, maar ik was erg verrast. Eerlijk gezegd was ik geschokt. Ook was ik blij, erg blij." Hij vertelde dat hij 's nachts na het feest geen oog dicht had gedaan.

Vader

De Gambiaanse afwasser herinnert de chef-kok aan zijn eigen vader, die ook Ali heet en werkte als afwasser nadat hij naar Denemarken was gekomen. Redzepi is de zoon van een Macedonische vader en een Deense moeder.

Sonko kreeg in 2010 al enige bekendheid toen zijn visum werd afgewezen voor Groot-Brittannië. De Gambiaan, die toen al 34 jaar in Denemarken woonde, zou mee naar Londen gaan voor de prijsuitreiking. Noma was voor het eerst uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. De delegatie onder leiding van Redzepi, droeg vervolgens bij de overhandiging van de prijs een T-shirt met zijn portret.

Twee jaar later, in 2012, toen Noma voor de derde keer werd onderscheiden als beste restaurant, kon Ali wel mee naar de uitreiking en hield hij een speech.

Documentaire

Restaurant Noma heeft tijdelijke vestigingen gehad in Londen, Tokio en Sydney, waarbij werd geëxperimenteerd met lokale gerechten en ingrediënten. De Nederlandse documentairemaker Maurice Dekkers volgde René Redzepi bij zijn Japanse avontuur en maakte daarvan de film Ants on a Shrimp (2016).

(Bron: https://nos.nl/artikel/2160745-afwasser-wordt-mede-eigenaar-van-een-van-de-beste-restaurants-ter-wereld.html)