Gallina vecchia fa buon brodo!

12-01-2020

Het is een oud Italiaans spreekwoord dat letterlijk betekent: Van een oude kip maak je een goede bouillon. Er bestaat niet echt een vergelijkbaar spreekwoord in het Nederlands. De uitdrukking wordt gebruikt om te verwijzen naar het feit dat ook een persoon op leeftijd nog steeds eerbied verdient omwille van zijn ervaring. Het gaat niet echt om dit spreekwoord maar het is een mooi bruggetje naar mijn culinary experience van deze avond. Binnenkort heb ik mijn eerste grote cateringopdracht. Afgelopen periode heb ik alle nodige cateringspullen ingekocht zoals borden, bestek, warmhoudapparatuur en alles wat een goede catering verder nodig heeft. Geen wegwerpspul maar allemaal verantwoorde en mooie koppen, borden, glaasjes ed. die de catering iets extra geven. Ik besteed veel zorg aan het bedenken van de gerechten, het uitzoeken van de mooiste ingrediënten en het zorgvuldig bereiden. En daarom moet de presentatie ook perfect zijn. Ondertussen staan er een groot aantal gerechten op het menu van mijn catering: diverse soepen (11), warme hapjes (12), koude hapjes (23), salades (8), sauzen (13) en diverse aanvullingen op de catering (11). Zie mijn website www.kuiranto.nl/catering/ (andere wensen zijn natuurlijk ook mogelijk). Bijna alle gerechten heb ik zelf al een keer gekookt en aangepast naar eigen inzicht. Een paar nog niet (ik kan alles koken maar ik wil van te voren weten wat ik aan mijn klanten serveer tijdens een catering) Eén van die gerechten is de Hollandse kippensoep dus vanavond daar mee aan de slag gegaan.


Dit is dus het bruggetje met het Italiaanse spreekwoord gallina vecchia fa buon brodo: mijn kippenbouillon. Ik wilde dit weekend mijn Hollandse kippensoep uitproberen. De basis voor dit recept is een bouillon. En met een bouillon bedoel ik een zelf getrokken bouillon en niet van een blokje of uit een zakje. Mooie en verse ingrediënten verzameld op de Doetinchemse markt en in de winkel en na het avondeten aan de slag. Water in de pan, kippetje er in en aan de kook brengen. Tussendoor de groenten gesneden er erbij gevoegd. Nu minimaal 3 uur pruttelen. Dan even de mis en place voor het afmaken van mijn Hollandse kippensoep, morgenvroeg. Dan kan ik de soep afmaken en natuurlijk uitproberen. Bijkomend voordeel is dat deze soep redelijk laag zit in de koolhydraten, nl. ca 12 gram per portie. Niet dat nu iedereen aan hetzelfde koolhydraatarme dieet hoeft waar ik me nu aan moet houden. Maar het is voor mij fijn en daar ligt wel een trigger voor mij. Volgende week ga ik de groentesoep maken. Ik had al een aantal soepen in mijn culinary collection maar ik vond dat het assortiment soepen nog niet 'voor elck wat wils' was vandaar de aanvulling met deze twee. Wordt vervolgt! (en heb je diner- en/of cateringwensen, kijk op mijn website www.kuiranto.nl voor de mogelijkheden of neem even, geheel vrijblijvend contact met mij op via kuiranto@wholtus.nl).