Fish on Friday . . .

12-10-2019


Op donderdag nog snel even naar de winkel geweest om een brood te halen. Alvast wat ideeën opgedaan voor het eten van de volgende dag. Ik zag mooie runderriblappen liggen maar deze had ik afgelopen woensdag al gekocht om en verwerkt in een lekkere hachee voor bij een ouderwetse stamppot wortelen. Mijn oog viel op de versafdeling met vis. Er lagen een paar mooie moten vis te wachten om in één van mijn pannen te duiken. Ik had echter nog geen plannen waar deze mooie vis in paste, even over nadenken dus.

Ik had zin om een stoofpot te maken, en jawel daar waren mijn plannen voor de vis. Vrijdagmiddag terug naar de winkel om inkopen te doen. In mijn winkelwagen lagen moten zalm, moten kabeljauw en garnalen te shinen. Allemaal natuurlijk vers! Ik had ook nog graag wat mosselen in de stoofpot verwerkt maar deze waren helaas niet vers op voorraad. Op naar de groenten afdeling: sjalotjes, knoflook, bleekselderie, tomaten. Nog even een sinaasappel en de rijst en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een mooie visstoof. O ja, wat mooie zwarte olijven passen ook wel mooi bij deze stoof.

Thuisgekomen de boodschappen uitgepakt, snijplanken op het aanrecht en snijden maar. Ik wil altijd eerst, voordat ik echt met het koken begin, de voorbereidende werkzaamheden klaar hebben. De zgn. mise-en-place, dit betekent letterlijk "op zijn plaats gezet-gelegd" in het Frans. De term slaat op de voorbereidingen die getroffen worden in een keuken, bijvoorbeeld het maken van garnituur, het blancheren van groenten, het trekken van bouillon of het snijden van de groenten. Alles komt mooi overzichtelijk in bakjes en schaaltjes op het aanrecht te staan. Op de eerste plaats om er zeker van de zijn dat alle ingrediënten ook daadwerkelijk klaar staan en op de tweede plaats om tijdens het koken snel en effectief de ingrediënten tijdig en in de juiste volgorde te kunnen verwerken. Daar komt nog bij dat ik het een mooi gezicht vind, alle ingrediënten naast elkaar en in afwachting van hun beurt om deel te nemen aan een culinary creation.

De mise-en-place ging goed, het verwerken van alles in de stoof verliep mooi. De smaken van de diverse verse ingrediënten waren voldoende om tot een goed en vooral smaakvol geheel te komen. Alleen een beetje peper erbij en verder geen enkele andere smaaktoevoeging. Louter en alleen de eigen smaakinvloeden van o.a. de vis, groenten, olijven, tomaten, sinaasappel. Ik had er een visrisotto bijgemaakt maar de stoof is goed te combineren met een lekker stukje geroosterd brood.


(recepten en foto's op mijn website: www.kuiranto.nl/provencaalse-visstoofpot-met-visrisotto/)