en nieuwe herinneringen worden geboren . . .

22-09-2020

"Om de geuren van specerijen die de keuken vullen, het genot van nieuwe gerechten ontdekken, het delen van eten met dierbaren en de liefde die via de mond naar de maag gaat, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld en nieuwe herinneringen worden geboren".

Een zinsnede uit het voorwoord van het boek 'De Spicy Chef' waar ik al lang naar uitkeek en gisteren werd dit mooie werk bij mij bezorgd. Het is een vertelling van kok Soenil Bahadoer over zijn achtergrond, zijn familie en zijn ervaringen die geleid hebben tot de kok die hij nu is. Niet zomaar vertellen over koken maar vol passie het koken voelen en ervaren. Zijn achtergrond is Surinaams-Hindoestaans en die invloeden heeft hij verwerkt in de keuken van zijn 2-sterren restaurant De Lindehof in Nuenen. Hij geeft een prachtig beeld van de reis door een bont culinair landschap naar waar hij nu gearriveerd is. Niet alleen maar over koken maar vooral ook over de tradities achter het koken. Zijn familie speelt een belangrijke rol, hij heeft veel geleerd van zijn moeder en zijn vader. Ook al heb je niets met koken, het is een warm verhaal dat blijft boeien van het begin tot het eind. Het boek is verfraaid met mooie foto's van de plaatsen die Soenil bezocht heeft, van de kruiden die hij gebruikt, van zijn familie en andere sfeervolle beelden. Een boek om in één zucht uit te lezen en te genieten van al het moois dat er in staat.

"In de keuken van Soenil Bahadoer komen Oost en West samen. In zijn 2-sterren restaurant De Lindehof in Nuenen verrast hij de papillen van zijn gasten. Kosmopolitische gastronomie verrijkt Soenil met Surinaams Indiase ingrediënten en smaken en het resultaat is oogstrelend", aldus de beschrijving op de achterkant van het boek. Dat alleen maakte mij al nieuwsgierig. Natuurlijk ging het mij ook om de recepten uit het boek. Interessant en voor mij redelijk nieuw en ben benieuwd hoe ik hier mijn eigen draai aan kan geven. Soenil nodigt de lezer in zijn voorwoord hier ook uitdrukkelijk toe uit: "Laat dit boek een inspiratie en gids zijn en wees vooral niet bang om uw eigen draai aan de recepten te geven".

Ik ga snel aan de slag om te zien of ik alle zintuigen kan prikkelen én of er nieuwe herinneringen worden geboren! En binnenkort natuurlijk een keer op bezoek bij restaurant De Lindehof in Nuenen.