Cocottes en meer . . .

06-10-2019


Vorige week vond ik een boek over koken met (mini-)cocottes. Cocottes of ook wel mini-pannetjes genoemd, zijn kleine pannetjes van gietijzer of steen. Je hebt ze in verschillende maten maar de cocottes met een inhoud van ca. 2 dl zijn geschikt voor 2 personen (per gerecht). In de Franse keuken wordt veel gebruik gemaakt van de cocotte, de klassieke bereidingswijze 'en cocotte' verwijst meestal naar eenpersoonsgerechtjes, hoewel een Franse cocotte ook een grotere ovenschaal kan zijn. Ik ben gegaan voor de mini-cocotte. Je bereid het gerechtje voor en doet het in de cocotte. Daarna gaat de cocotte in de oven voor een bepaalde duur, natuurlijk afhankelijk van het gerecht. De cocotte kan zowel gebruikt worden voor voor-, hoofd- en nagerecht.

Na de kennismaking met de cocotte op papier moest ik er natuurlijk zelf ook een aantal cocottes hebben want dit wil ik proberen!. Ik had er al een paar en via marktplaats nog een paar extra cocottes gescoord. Helaas zijn een tweetal cocottes niet helemaal ongeschonden uit de vervoersstrijd gekomen maar ik had er veel besteld. Dit weekend was een mooie gelegenheid om de cocottes uit te proberen. Zaterdagmiddag had ik een vergadering met René en Lida van de Utrecht-groep van Stichting Huis van Marabout - Gambia. Zij adviseren de stichting op technisch en medisch-verzorgend gebied. Ik had voor na de vergadering een 3-gangendiner voorbereid. Met natuurlijk een cocotte onderdeel! Vooraf een gebonden soep van courgette en blauwschimmelkaas. Bij het hoofdgerecht gaven mijn cocottes acte de présence! Vergezeld van een mediterraan brood met olijven, tijm en zongedroogde tomaten én een frittata van zalm en lente-ui. Nog wat roomboter en kruidenboter erbij en hoofdgerecht was compleet. Als nagerecht een hangop met slagroom en honing, afgemaakt met groen fruit en gesuikerde muesli.

De cocotte was een combinatie van drie soorten paddenstoelen. Eerst sjalotjes en knoflook fruiten totdat ze mooi bruin zijn. Daarna de paddenstoelen en tijm erbij en bakken totdat de paddenstoelen ook een mooi bruin kleurtje hebben. Afblussen met witte wijn en daarna room, crème fraiche en citroenrasp toevoegen en nog even wat in laten koken. Het geheel verdelen over de cocottes en afdekken met plakken camembert. Zo'n 25 minuten in de oven op 180 graden, met de deksel op de cocotte. Nog even wat verse peterselie er over heen en klaar om te serveren. Erg leuk om voor te bereiden en er werd goed van gegeten! Vandaag heb ik een aantal gietijzeren cocottes (degene die al heb zijn van aardewerk) op de kop kunnen tikken.


Wordt vervolgd dus!