Cocktail time!!!

18-01-2020


Binnenkort verzorg ik een buffet. Ik heb al vrij veel op mijn cateringmenu staan (www.kuiranto.nl/catering). Maar een aantal gerechten ontbraken nog. Vorige week met de soepen aan de slag geweest. Een kippensoep en een groentesoep toegevoegd aan het menu en natuurlijk eerst zelf geprobeerd. Want alles wat op het menu staat heb ik eerst zelf voorbereid en gekookt. Ik wil weten wat ik mijn gasten voorschotel Allereerst natuurlijk om te proeven of de smaken goed zijn. Daarnaast wil ik ook de opmaak uitproberen. Het moet niet alleen lekker smaken maar het moet er ook lekker en aantrekkelijk uitzien.


Wat verder nog ontbrak op het menu waren een aantal cocktails. Mooi opgemaakt in een glaasje of schaaltje en met fijne smaken. Even over nagedacht en kwam tot de conclusie dat een garnalencocktail, een kipcocktail en een zalmcocktail goede aanvullingen waren op het assortiment. Gisteravond weer een avond proefkoken. In de middagpauze de ingrediënten gehaald in de supermarkt van Frenkie de Jong. Het was er erg druk maar Frenkie was in geen velden of wegen te bekennen. Wel stond er achter de kassa een billboard met twee voetballers met tussen hen in een klein jongetje zonder hoofd. Op de plaats van het hoofd zat een gat waar iemand zijn eigen hoofd door kon steken. En zo met de voetballers op de foto gaan. Had daar geen behoefte aan, ik was op jacht naar ingrediënten voor mijn cocktails en niet op jacht naar voetbalplaatjes en voetbalfoto's. Nee ik hoef geen voetbalplaatjes zei ik tegen de vriendelijke juffrouw achter de kassa. Mijn achterbuurvrouw was erg blij met 'mijn' plaatjes.


Na het avondeten aan de slag met de cocktails. Alle ingrediënten uitgestald en één voor één de basis voor de verschillende cocktails gemaakt. Na het proefkoken komt natuurlijk de proefopmaak. Ik had een aantal verschillende soorten amuseglaasjes besteld. Deze waren mooi tijd binnengekomen. De cocktails hebben allemaal hun eigen smaak dus heb ik geprobeerd om de opmaak ook een beetje eigen look te geven. Bij het opmaken kwam ik tot de conclusie dat één van de 3 glaasjes een beetje klein was voor een cocktail. Ik heb van de andere 2 genoeg glaasjes op voorraad om alle 3 cocktails tegelijkertijd te serveren en voor de kleine glaasjes vind ik nog wel een bestemming. Na afloop de cocktails onderworpen aan een kritisch testpanel. Conclusie: de smaken zijn goed en de verhouding ook. Alleen bij de zalmcocktail moet de verhouding qua opmaak aangepast worden: minder crème fraiche/mierikswortel in het glaasje en meer zalm/appel. De verhouding crème fraiche-mierikswortel was wel goed.


Was weer een leuke avond proefkoken. Mijn assortiment is lekker uitgebreid (letterlijk en figuurlijk) en ben nu goed voorbereid op de komende cateringopdracht. Komende zondag wordt het buffet samengesteld door de opdrachtgever en dan weet ik wat ik moet doen. Het assortiment staat op mijn website maar daarnaast heb ik ook een mooie menu map gemaakt met het aanbod, gesorteerd op soort en met de prijzen en plaatjes van de gerechten. In de loop van tijd heb ik heel wat cateringbenodigdheden verzameld. Ik heb o.a. een warmhoudplaat voor 4 gerechten, een soepketel, servies en bestek. Allemaal mooi en verantwoord materiaal want ik hou niet van plastic en wegwerpmateriaal.