Christmas in the Kitchen . . .

24-12-2018


Gisteravond de eerste voorbereidingen gedaan voor het kerstmenu. Marinades, sauzen en andere perikelen om de dag voor kerst effectief aan de slag te gaan. De planning loopt al beter. The evening before the cooking day before Christmas oftewel de avond voor de 24e december, de dag voordat er volop actie moet zijn om op tijd aan tafel te zitten op de 25e. Op papier klopt altijd alles en ook de planning op basis van de papieren is altijd goed. Nu de uitvoering in de praktijk nog!! Alle recepten uitgewerkt en ingedeeld op de volgorde in het kerst-menu. Daarna gekeken wat op de evening before the cooking day (23 december), op de cooking day (24 december) moet gebeuren en natuurlijk welke finishing touch op Christmas Day zelf nog moet gebeuren.

Menu-keuze twee geleden gedaan en afgelopen woensdag en donderdag had ik mijn al gestort in de battle of shoppings om de nodige boodschappen in huis te halen. Geen inkopen doen op de laatste dag voor Kerst want ik heb een hekel aan overvolle winkels met mensen (die net als ik) geen geduld hebben in een massa van kerst-inkopende mensen. Daarnaast wil ik daags voor Kerst in de keuken staan. Zoals gezegd de planning loopt goed. Meer rust in de keuken, minder laat in de middag/avond/nacht afsluiten en toch op tijd klaar. De 23e was een dag met een aantal verjaardagen dus rond 21.30 uur stond ik pas in de keuken om aan de eerste voorbereidingen te beginnen. Een kleine 2 uur later had ik alles gereed volgens planning voor die dag. Time to relax en time voor een borrel! Ik was van plan om vandaag vroeg op te staan want het was D-Day oftewel op de 24e moet het grootste gedeelte van het karwei geklaard worden. Vanwege het voorspoedig verlopen van de start op zondag, iets langer blijven liggen en eerst een eind gewandeld met de hond. Het had die nacht iets gevroren dus het was fantastisch weer na een weekend vol regen. Lekker een uurtje de buitenlucht in voordat mijn bewegingsruimte ingeperkt zou worden tot de vierkante meters van mijn keuken.

Ook vandaag verliepen mijn culinaire werkzaamheden boven verwachting (strakke planning!!!). Rond 18.00 uur was alles wat ik wilde doen, al gedaan en kon het opruimen en schoonmaken beginnen. Niet lang daarna zat ik (na) te genieten van mijn noeste kook-arbeid én van een lekkere borrel. Een schotel in de oven gezet voor het eten van die dag, ik had nog een vis-lasagna in de diepvries staan (natuurlijk wél zelf gemaakt met verse ingrediënten en met 3 soorten vis, recept: www.kuiranto.nl). De schotel was niet zo groot dus de volledige trek zou hiermee niet gestild worden. Er gingen geluiden rond aan de diner-tafel dat er iemand in de loop van de avond nog een bezoek ging brengen aan mijn culinaire buurman MacDonald (nou ja culinair, laten we maar zeggen een beetje fout culinair maar zo af toe wel lekker). De rest van mijn trek werd later gestild worden.

Tevreden over de vorderingen van de culinaire werkzaamheden rond mijn 5-gangen kerstdiner voor morgen. Het voorgerecht is op het pocheren na, gereed. Het pocheren kan pas kort voor het serveren. Het eerste tussengerecht, een bouillon, staat in een koele kelder op zijn beurt te wachten. Het vlees voor het tweede tussengerecht is gemarineerd en vacuüm getrokken, alleen morgen nog even grillen. De bijbehorende groenten zijn gesneden en worden gewokt tezamen met het grillen van het vlees. Daarbij nog wat gemarineerde groenten die al kennisgemaakt hebben met de grillpan. Het hoofdgerecht is gestoofd en wordt begeleid van een mooie African rice. Ook zij staan in een koele kelder op hun beurt te wachten, naast de bouillon en de andere voorbereidde gangen. Het nagerecht zit al in mooie bakjes en hoeft alleen nog maar even onder de grill. Al met al mooi op tijd gereed met de voorbereidingen en op 1e Kerstdag alleen nog maar de afwerking en het serveren. Het menu is een beetje cryptisch beschreven en dat is bewust. Ik wil nu nog niet verklappen hoe het menu er precies uit ziet, alle recepten en foto's komen natuurlijk na de Kerst op www.kuiranto.nl. Twee mooie wijnen uitgezocht, een fijne droge witte wijn (Verdejo uit Spanje) en een mooie volle rode wijn (Merlot uit Chili). Zorgen dat deze wijnen op de juiste temperatuur zijn zodat de smaak optimaal is. De aankleding van de tafel, de keuze van het servies. Ook hier is natuurlijk over nagedacht en liggen te wachten tot het moment suprême.

Het wordt weer een mooie Kerst