Buitentemperatuur daalt, binnen(kook)temperatuur stijgt.

16-08-2018

Nog en weekje vakantie. De eerste 2 weken waren qua temperatuur extreem. Mijn laatste week is een stuk aangenamer. Wat geklust rond het huis en de nodige opruimwerkzaamheden gedaan. Qua koken was het in de warme periode erg rustig maar nu het kwik buiten langzaam naar redelijke temperaturen zakt, stijgt het kwik in mijn kookthermometer weer gestaag.

Ik heb een paar maanden geleden een mooi boek gekregen over het conserveren van voedsel, op allerlei manieren. Dit om het langer te kunnen bewaren. Een interessant boek maar ik was er nog niet aan toegekomen om het te lezen. Zoals gezegd had ik deze week eerst de nodige werkzaamheden om het huis verricht. Maar vandaag was dit gereed en ging mijn mind weer richting een kook-creatie. Dwalend door mijn kookboekenkast viel mijn oog op het boek over het conserveren van voedsel. Aandachtig las ik dit boek en ik wilde een aantal technieken uitproberen. Alles kan niet want dit boek biedt een grote variëteit aan mogelijkheden. Om te beginnen heb ik mij beperkt tot een drietal technieken:

Een Mediterrane chutney

Italiaanse ingelegde groenten

Kruidige confiture van rode ui

Boodschappen gedaan en aan de slag! Eerst het snijwerk voor de ingelegde groenten. Deze moeten een nacht op zout en water. Daarna de kruidige confiture van rode ui. Erg leuk om te maken, alleen de 1,4 kg rode uien deden een behoorlijke aanslag op mijn ogen. Menig traan heb ik gelaten bij het snijden van deze uien. De rode ui is fijn om te verwerken. Maar deze ui kan niet lang blijven liggen. Ik had vanmiddag bij de inkoop goed gekeken of de rode uien goed vers waren maar vanavond bij het verwerken bleken er al een aantal nare plekken te hebben. Dus vanavond de kruidige confiture van rode ui dan maar helemaal afgemaakt. Goed gelukt en nu staan de potjes in de kelder te wachten. Minimaal 2 weken in een koele en donkere kelder voordat de potjes op tafel mogen verschijnen bij het diner. De confiture is 6 maanden houdbaar, ik ben echter niet bang dat ze de 6 maanden gaan overschrijden. De ingrediënten voor de Mediterrane chutney zijn nog wel even houdbaar dus ga ik morgenvroeg eerst de Italiaanse ingelegde groenten afmaken. Vrijdag is de Mediterrane chutney aan de beurt. In opvolgende blogs zal mijn conserveer-verhaal vervolgt worden. De recepten en de foto's komen natuurlijk allemaal weer op de website te staan