Big green egg workshop!!

12-07-2017

"Raindrops keep falling on my head" (B.J. Thomas - 1969). Dit lied had ik gistermorgen in mijn hoofd toen ik naar buiten keek. Het regende de gehele dag en het leek er niet op dat het ooit nog droog zou worden. Die avond zou ik een BBQ workshop hebben op de Big Green Egg bij Kookstudio75 in Wehl. Het weer bracht mij nog niet echt in BBQ-stemming. Gelukkig klaarde in de loop van de middag het weer op en verdween de regen. Rond 18.00 uur richting Wehl gereden met een zonnetje op de ruiten van de auto dus BBQ-time!!!

De Big Green Egg wordt tijdens de kookcursussen bij Kookstudio75 regelmatig gebruikt. Maar vanavond stond dit mooie apparaat centraal in de bereiding van de gerechten. Ik ben tijdens de cursussen helemaal fan geworden van de Egg maar ik heb er nog geen. Misschien ooit nog eens een keer, ik heb nog niet zolang geleden een buitenkeuken gekocht (waar ik ook heel blij mee ben) dus een Egg erbij is nu een beetje overdreven.

We waren met z'n tienen, allemaal mannen. Dat zal het onderwerp BBQ ook wel met zich mee brengen. Na een korte introductie onder het genot van een glas wijn en een lekkere amuse werd het menu uitgelegd. Daarna naar buiten om de Egg te bewonderen en een uitleg te krijgen van het gebruik van de Egg. Een uitleg over het aansteken, het regelen van de temperatuur en ook over het schoonmaken. Nog wat andere tips over het gebruik van dit Grote Groene Ei en nu aan de slag met de voorbereiding van de gangen.

Toen de verschillende gangen beschreven werden ging mijn voorkeur uit naar de tweede gang met de zalm. Zalm, gerookte op de Grote Groene Vriend met daarbij minitomaatjes uit de oven, zelfgemaakte mayonaise en gemarineerde beukenpaddenstoelen. Hoewel ik een aantal onderdelen al eens gemaakt had tijdens één van de cursussen was het wel prettig om af en toe wat ondersteuning te hebben. Ik had de gerechten thuis ook geprobeerd, althans de zalm. Maar als je het weer moet doen voor een groep in een workshop dan is de feeling net iets anders. Het moet goed zijn wat je voorbereid en voorschotelt aan je mede-workshoppers. Thuis gaat het vanzelf, dit moet natuurlijk tijdens zo'n workshop nog meer groeien.

Eerst beginnen met de gemarineerde paddenstoelen, de marinade moet minimaal 30 minuten intrekken. Daarna de zalm. De buikstukken eraf gesneden zodat de zalmmoten overal even dik zijn. Aan de onderkant is de zalm vrij plat en dun. Dit zal dan eerder gaar zijn dan de rest van de zalm vandaar dat dit eraf moet. Ook de staart en een deel van de voorkant gaan eraf. Deze stukken worden niet weggegooid maar kunnen heel goed voor een visbouillon gebruikt worden. (i.v.m. de aanstaande vakantie bij Kookstudio75 mocht ik de zalmstukken meenemen. Helaas ben ik dit na afloop van de workshop vergeten). De zalmmoot in 10 gelijke stukken gesneden, olijfolie peper en zout erop. Daarna op een folieschaal gelegd en klaar voor de Grote Groene Vriend. De Egg was al warm, alleen moesten er nog vochtige houtsnippers toegevoegd worden. De schaal met zalm op het rooster in de Egg en de deksel van de Egg kon dicht. Nog niet afsluiten want eerst moest de wat mindere dampen eruit totdat de rook wat helderder was en toen ging de afsluiter op de Egg. Normaal gesproken moet de zalm circa 15 minuten op de Egg liggen en dan kan de zalm geserveerd worden. Maar vandaag moest de zalm na 10 minuten afscheid nemen van de Egg omdat de zalm niet direct opgediend kon worden. Vlak voor het uitserveren nog een paar minuten in de oven en de zalm is gereed voor de opmaak op de borden.

Intussen de paddenstoelen laten marineren in olijfolie en citroensap met daarbij wat peper en zeezout. De onderkant van de minitomaatjes afgesneden, het kroontje van de tomaatje laten zitten. Op een folieschaaltje en besprenkelen met olijfolie en nog wat peper en zout erover. Daarna in de oven. Als laatste de mayonaise: twee eierdooiers, azijn, peper, zout, mosterd, worcestersaus. Goed kloppen en daarna, al kloppende, 5 dl olie erbij laten lopen. Dan is de spuitzak, vanuit de spuitzak in een spuitfles. Alles is nu klaar voor de opmaak. Onder leiding van de Chef werd op de borden een kunstwerkje gecreëerd.

Ook de andere gangen van het menu zagen er fantastisch uit en de mede-workshoppers hadden hun uiterste best gedaan om er iets moois en smakelijks van te maken. Wat overigens bijzonder goed gelukt was.

Het was weer een mooie en gezellige workshop, de laatste voor de vakantie. Nu is het vakantie vieren en natuurlijk thuis lekker door blijven koken. In september begint de gevorderde cursus. Ben benieuwd wat er dan op het programma staat!!!

Simone en Marco, dank voor het leuke kook-seizoen