And the beat goes on . . .

27-01-2019


Wanneer ik door de winkel loop, zit deze deun van Sonny and Cher in mijn hoofd. Niet zo zeer vanwege hun muziek maar omdat ik nog steeds in de cooking-mode sta. Mijn beat goes on, mijn cooking-beat goes on! Ik loop langs de schappen in de winkel en heb nog geen idee hoe ik mijn beats vorm ga geven. Totdat ik bij het vak met de verse vis aankom. Diverse mooie zalmmoten liggen mij vragend aan te kijken. Mijn ogen blijven gefocust op de (zalm)roze gloed die uit de vis-vitrine springt. Na een korte overpeinzing ten aanzien van mijn cooking-beats kon ik de roep van de zalmmoot niet weerstaan. Zalm in de winkelwagen, nog wat verse groenten erbij. Wist nog niet zeker of het een creatie met wraps of pasta zou gaan worden. Voor alle zekerheid beiden maar toegevoegd aan de winkelwagen, al waar de zalm ongeduldig lag te wachten.

Thuis aangekomen eerst maar eens alle groenten schoongemaakt en gesneden. Alles mooi weggezet in bakjes en schaaltjes. Pasta of wrap, pasta of wrap, pasta of wrap?? De balans sloeg door naar de pasta. De groenten gewokt en daarna op smaak gebracht met oestersaus en zout. De pasta gekookt in een visbouillon en daarna toegevoegd aan de wok. Als laatste vers-gesneden bosui erbij en nog even rustig laten smoren. Maar wat doe ik met de zalm? Ik had al een poosje mijn Cameron rookoven niet meer gebruikt. Dus het werd hoog tijd dat deze kook-vriend uit de kast gehaald moest worden en zijn plaats op mijn kookplaat in ging nemen. In plaats van de gebruikelijke eiken-rooksnippers koos ik dit keer voor de walnoot-snippers. De zalmmoten peperen en wat limoensap erop en dan 8 minuten in de rookoven. Een saus gemaakt op basis van roomboter, kruiden-crème en dille. Nog wat gesnipperde ui en knoflook erbij en de saus stond geduldig zo'n 10 minuten te pruttelen totdat de gerookte zalm zich gewillig in de saus liet mengen. Nog even door laten pruttelen totdat de gerookte invloed van zalm zijn werk had gedaan in de saus. Natuurlijk alles vastgelegd in een recept en ook nog voldoende tijd gehad om alles op de gevoelige plaat vast te leggen! Was weer mooi om wat te proberen zonder vooropgezet plan of recept dat al bestond, op naar het volgende!!