All I want for Christmas . . . .

18-12-2018

Kerst is natuurlijk het hoogtepunt van alle culinaire avonturen van het jaar. Eerst het bedenken van het menu (dat had ik vorige week al gedaan). Na de 4-gangen van vorig jaar staat er nu een 5-gangen menu te popelen om gekookt te worden. Lijstje van ingrediënten gemaakt en op tijd inkopen. Op tijd omdat de kans bestaat dat bepaalde ingrediënten uitverkocht zijn én omdat ik een hekel heb aan de enorme drukte in de winkels, kort voor de kerst. Alleen even voor de verse ingrediënten zaterdag naar de winkel. Zondag en maandag aan de slag en de laatste kookperikelen op 1e kerstdag, kort voor het diner. Ook nog even gedacht aan de aankleding: mooi kerstkleed op tafel, het servies dat ik ga gebruiken en natuurlijk de keuze van de wijn(en). De wijn moet ik nog even over nadenken, deze haal ik bij de slijterij Klinken in Oosseld. Uitgebreide keuze in mooie en fijne wijnen dus dat komt wel goed. Dit gaat helemaal goed komen! Christmast stress? No, just start cooking!

Gisteravond een lekker avondje gekookt (en gegeten) bij www.kookstudio75.nl in Wehl om alvast in de Kerst-kook sfeer te komen. Een workshop 5-gangen Kerstdiner stond op het programma. Mijn kerstdiner stond al vast (menukaartjes al klaar dus veranderen kon niet meer) maar ik had erg veel zin om te zien wat Chef Marco voor ons verzonnen had. Na de ontvangst met een prosecco en een amuse, rustig een blik geworpen op het menu. Mijn oog viel direct op het visgedeelte. Vooraf een bereiding met rauwe kabeljauw en het 1e tussengerecht met zeeduivel. Ik ga bij mijn eigen kerstdiner met het voorgerecht ook kabeljauw bereiden (weliswaar gepocheerd met citroen op een bedje van prei) en zeeduivel had ik nog nooit verwerkt. Dus viel de keuze op de zeeduivel.

De keuken was behoorlijk vol met 14 enthousiaste workshoppers maar alles verliep zoals gewoonlijk soepel met extra ondersteuning van Chef Michel en Simone. Voor het 1e tussengerecht stonden 3 workshoppers gepland. Eerst de zeeduivels peperen en zouten, wat bloem er overheen en dan om-en-om in de bruine boter even aanbakken. Op de bakplaat en dan in de oven op 50 graden. Kort voor serveren nog even op 200 graden. Daarbij een puree van knolselderij met zwarte knoflook en een kalfsjus met ossenstaart. De bereiding van de knolselderij was mij op één ingrediënt na duidelijk: de miso. Even nagevraagd en dit bleek een pasta te zijn, gebaseerd op gefermenteerde bonen. De miso moest op het laatst door de puree heen. Voorzichtig wat toegevoegd omdat ik niet goed wist wat miso zou doen met de smaak van de puree. Op advies van Chef Michel nog wat meer toegevoegd en de smaak van de puree was nu compleet. Ik weet nu wat miso doet maar de smaak is moeilijk te omschrijven, het wordt gedefinieerd als een hartige en diepe smaak met zoute ondertonen, het is wél lekker. Het is een smaak die je kennelijk moet leren kennen. Dus 'proberen en leren', ga de komende tijd ook in andere gerechten gebruiken. 

Het gerecht mooi opgemaakt: een paar toefjes puree, zeeduivel er op, lepel jus ernaast en afgemaakt met wat bloempjes en blaadjes. Een creatie waar mijn mede-workshoppers en ik best trots op waren.

De rest van het menu was door de overige workshoppers met enthousiasme bereid en waren stuk voor stuk mooie gerechten met een fijne smaak. De ceviche van kabeljauw als voorgerecht, het 2e tussengerecht van hertensalami met ravioli, het hoofdgerecht met ree-rosbief en het dessert met gegrilde peer en steranijs-ijs. Een mooi menu van Chef Marco met verrassende combinaties! Na het bereiden van dit menu, samen genoten aan tafel. Kerstmuziekje op de achtergrond en nieuwe (Spaanse) wijnen, de Christmas spirit was volop aanwezig. Dank aan Chef Marco, Chef Michel en Simone voor deze gezellige avond.

Het was een mooi (kook)jaar gevuld met een aantal leuke workshops bij Kookstudio75. Ik kijk al weer uit naar komend jaar, de 1e workshops zijn al geboekt. In januari komt Chef Salvatore twee weken naar Nederland en natuurlijk wil ik daar bij zijn: 14 januari staat voor mij de nieuwe specialiteiten op het programma en op 24 januari ga ik de workshop Italiaanse specialiteiten volgen bij Kookstudio75. Ben erg benieuwd wat Chef Marco en Chef Salvatore hebben verzonnen voor deze twee workshops!