Kaas-uien breekbrood

het recept

Kaas-uien breekbrood

502 g bloem (+ extra om te bestuiven)
270 ml lauwwarm water
7 g gist
½ el zout
1 el suiker
1 el olijfolie
4 uien
2 tenen knoflook
50 g boter
15 g tijm
1 el karwijzaad

150 g geraspte kaas voor ovengratin

1. Doe de bloem in een beslagkom en maak in het midden een
kuiltje. Schenk hier de helft van het lauwwarme water in. Voeg de
gist, het zout, de helft van de suiker en de olie toe aan het water.
Roer het gistmengsel vanuit het midden met een vork door de
bloem. Voeg als het water is vermengd de rest van het water toe
en roer weer door met de vork. Bestuif je handen met bloem en
kneed het mengsel in 10 min. tot een elastisch deeg. Leg het deeg
in een met bloem bestoven ruime kom, dek af met vershoudfolie
en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek tot het in
volume is verdubbeld.
2. Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd de knoflook fijn.
Verhit de boter, knoflook en de rest van de suiker in een
koekenpan, voeg de ui toe en bak 5 min. tot de ui begint te
kleuren. Zet het vuur laag en laat in 20 min. karamelliseren.
3. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Kneed snel de lucht uit het
deeg en kneed de tijm en het karwijzaad er snel door. Rol het
deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en rol bolletjes ter
grootte van een golfbal. Druk ze tegen elkaar op een met
bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de gekaramelliseerde ui over
de naden van de bolletjes en bestrooi met de geraspte kaas. Dek
af met vershoudfolie en laat het brood op een droge, warme plek
nog 30 min. rijzen.
4. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Verwijder de
vershoudfolie. Bak het brood in ca. 30 min. goudbruin en gaar.
Laat 10 min. afkoelen. Serveer het brood warm, lauw of koud.