Italian tuesday

het recept

Rundergehakt (ballen) op smaak gemaakt met Spaanse peper, ui, koriander en knoflook, gebraden in roomboter

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 Spaanse peper
  • 1 sjalotje
  • 1 eetlepel verse koriander
  • 1 ei
  • 1 kop paneermeel
  • 3 tenen knoflook
  • Peper en zout
  • Roomboter

Snipper de Spaanse peper, het sjalotje en de knoflook. Doe het gehakt in een kom. Doe de gesnipperde peper, sjalot en knoflook bij het gehakt. Doe ook het ei en de paneermeel erbij en maak het af met wat peper en zout. Kneed het geheel goed door elkaar. Maak er ballen van, iets kleiner dan een tennisbal. Rol de ballen nog even door het bloem.

Doe de roomboter in de braadpan en bak de ballen om en om mooi goudbruin.

Fijne groenten/fruit , gemixed en gekruid met oregano. Besprenkeld olijfolie en daarna in de oven

  • 1 courgette
  • 10 kleine tomaatjes
  • 1 aubergine
  • 1 komkommer
  • 1 appel
  • 3 sjalotjes
  • Oregano
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Snij de sjalotjes aan grove stukken. Haal uit de aubergine, komkommer, appel en courgette kleine bolletjes (schil mag blijven zitten). Maak de tomaatjes schoon. Pak een bakplaat en leg hier bakpapier op. Verdeel de courgette, aubergine, komkommer, appel en tomaat over de bakplaat. Meng de verschillende delen mooi door elkaar. Bestrooi het geheel met peper en zout, daarna nog wat oregano. Giet druppelsgewijs olijfolie over het geheel. Schuif de bakplaat in de oven, voorverwarmd op 200 graden. Laat de bakplaat circa 30 minuten in de oven zitten, regelmatig controleren of het niet te hard gaat. De groenten kunnen van te voren geheel bereid worden. Wanneer de groenten uit de oven komen, leg ze in een ovenschaal. Ongeveer 15 minuten voor serveren weer even opwarmen in de oven (afgedekt om verbranden te voorkomen) bij een ander onderdeel van het hoofdgerecht dat in de oven staat (bijv. de aardappeltjes).

Tomatenroomsaus van het huis


  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 300 gram runderfond
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel basilicum
  • Roomboter
  • 1 eetlepel crème fraiche
  • Peper en zout

Bak de tomatenpuree in een pannetje, circa 5 minuten. Voeg de runderfond toe en laat het geheel circa 50% inkoken. Maak het op smaak met de basilicum, oregano, peper en zout. Voeg de crème fraiche toe en monteer het af met de roomboter

Champignons met dille en verse bieslook, gemarineerd in limoensap en olijfolie. Daarna gegaard in de marinade.

  • 500 gram champignons
  • 1 eetlepel dille
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel bieslook
  • 2 eetlepels olijfolie

Snij de champignons aan dunne plakjes en doe deze in een kom. Voeg de dille, limoensap, bieslook en olie toe. Laat het geheel minimaal 15 minuten marineren. Bak de champignons kort voor het serveren in de marinade totdat de champignons gaar zijn.

Kleine aardappeltjes met schijfjes knoflook, gekruid met tijm en basilicum. Daarna besprenkeld met olijfolie en in de oven

  • 1 kg kleine aardappeltjes
  • 5 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Basilicum
  • Tijm
  • Peper en zout

Was de aardappeltjes en snij ze door midden. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Snij de knoflook aan plakjes en verdeel dit over de bakplaat, tussen de aardappeltjes. Bestrooi met peper en zout en daarna de basilicum en tijm. Giet de olijfolie er druppelsgewijs overheen. De aardappeltjes gaan de oven in, 200 graden en circa 45 minuten.