Italiaanse runderstoof

het recept

Italiaanse stoofpot (6 pers.)

700 gr runderriblap

2 grote uien

3 grote wortels

2 stengels bleekselderij

2 teentjes knoflook

2 eetl. bloem

3 eetl. olijfolie

200 ml. port ruby

400 gr. tomatenblokjes

140 gr. tomatenpuree (dubbel geconcentreerd)

1 theel. salie

1 theel. rozemarijn

1 theel. peperoncino of spaanse peper

3 laurierblaadjes

6 kruidnagels

1 runderbouillonblokje

1 eetl. vleeskruiden

Peper en zout

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 1 a 1,5 cm. Snijd vervolgens de uien, wortels en knoflook in stukjes. Haal langs de buitenkant van de bleekselderij eerst een fijnschiller om zo de draad te verwijderen. Snijd de bleekselderij vervolgens in stukjes.

Verhit (middelmatig vuur) in een grote stoof- of braadpan de olie en fruit hierin de uien en de knoflook mooi glanzend. Let op dat de knoflook en uien niet bruin worden! Meng in een schaal het vlees met de vleeskruiden en bloem. Voeg het toe aan de pan met de uien en knoflook en laat het mooi mee bakken.

Als het vlees lichtbruin wordt, voeg dan de gesneden wortels en bleekselderij toe aan het geheel en laat dit even 2 min. mee bakken. Blus het geheel met de Port af en laat dit even pruttelen.

Voeg nu de tomatenstukje en de tomatenpuree toe aan het geheel. Roer dit even goed door. Voeg vervolgens de kruiden toe: salie, rozemarijn, peperoncino, laurierblaadjes, kruidnagels en een verkruimeld bouillonblokje. Roer het geheel goed door en doe de deksel op de pan en laat het twee uur lang op een lage temperatuur stoven. Roer het geheel af en toe even goed door en proef af en toe hoe lekker het wordt. Eventueel nog naar persoonlijke voorkeur op smaak brengen met wat peper en zout.