Italiaanse ingelegde groenten

het recept

Italiaanse ingelegde groenten (circa 2 liter)

225 gram courgettes, julienne gesneden

225 gram schoongemaakte venkel, julienne gesneden

350 gram aubergine, julienne gesneden

225 gram rode ui, in partjes gesneden

1 rode paprika, julienne gesneden

1 gele paprika, julienne gesneden

3 stengels bleekselderij, julienne gesneden

150 gram kleine radijsjes, in dunne plakjes gesneden

100 gram champignons, in dunne plakjes gesneden

175 gram grof zout

1,75 liter water

6 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden

4 eetlepels olijfolie, extra vierge

3 eetlepels walnootolie

9 deciliter witte wijnazijn

10 peperkorrels, gehakt in de vijzelpot

3 theelepels tijm

3 theelepels rozemarijn

Leg de groenten, behalve de knoflook, in lagen in een plastic bak. Bestrooi elke laag steeds met zout. Giet water op de groenten. Zet er een verzwaard bord op zodat alle groenten onder water blijven staan. Laat de groenten een nacht staan.

Stort de groenten de volgende dag in een vergiet en spoel ze af met koud water. Laat de groenten uitlekken en droog ze goed met een schone doek, spreid ze uit op een andere doek en laat ze aan de lucht opdrogen.

Meng de groenten daarna in een kom met de knoflook, olijfolie en walnootolie.

Verwarm de wijnazijn. Giet een dun laagje azijn in de warme, gesteriliseerde potjes. Verdeel er de helft van de tijm, peper en rozemarijn over. Schep de groenten in de potten. Voeg, wanneer de potjes halfvol zijn, de overige pepers en kruiden toe. Vul de potjes met de rest van de groenten.

Vul de potjes tot 5 mm. onder de rand met azijn en druk de groenten aan. Beweeg de potjes heen en weer zodat eventuele luchtbellen er uit gaan. Sluit nu de potjes. Bewaar de potjes voor gebruik, minstens een maand op een koele, donkere, droge plaats. Koel en donker bewaard zijn de potjes 6 maanden houdbaar