Indonesische sajoer tahoe

het recept

Indonesische sajoer tahoe  (4 pers.)

Sajoer Tahoe

1 blok tofu

200 g sperziebonen

150 g taugé

1 rode paprika

1 ui

3 tenen knoflook

½ rode peper

50 g santen (kokosmelk, -pasta of -créme)

1 tl laos

1 tl gemberpoeder

1 el bruine suiker

50 ml azijn

4 el ketjap manis

300 g witte rijst

Snijd de tofu in plakken en leg ze in een theedoek. Zet er wat zwaars op zodat het meeste vocht eruit wordt geperst. Snijd de tofu in blokjes en zet een pan op met een flinke laag olie. Bak de blokjes hierin tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet weg. (doordat je de tofu apart in olie bakt, blijven de blokjes tofu straks in de saus ook steviger en hebben meer bite).

Maak de sperzieboontjes schoon. Kook de sperzieboontjes  nog ongeveer zes minuten en giet het af.

Ga verder met de sajoer. Snijd de ui en knoflook en fruit dit aan in een pan met een laagje olie. Voeg de laos, rode peper, en gemberpoeder aan toe aan de uien en knoflook. Bak kort aan.

Doe de santen bij de pan sajoer, voeg hier ook de bruine suiker, ketjap en azijn aan toe. Schep de eerste lading tahoe in de andere pan. Snijd de paprika. Voeg dit toe samen met de boontjes en de andere helft van de gebakken tahoe. Roer goed door en breng op smaak.