Gewurztraminer d'Alsace

Naam wijn:

Gewurztraminer Hunawihr - 2015

Land van herkomst:

Elzas - Frankrijk

Streek:

De Elzas (Alsace) is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, gelegen tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse. Hogerop bevinden zich nog twee kleinere deelgebieden. De noordelijke wijngaarden van de Elzas vormen vanaf Ammerschwihr (vlak bij Colmar) tot Wissembourg als uiterst noordelijk punt een verbrokkeld gebied. De zuidelijke wijngaarden van de Elzas liggen tussen Colmar en Mulhouse. In Colmar wordt jaarlijks een wijnkoningin gekozen om de consument over de wijn van de streek te informeren. In de Elzas worden vooral stille witte wijnen gemaakt alhoewel het percentage mousserende wijn, de zogenaamde Crémant d' Alsace, gestaag toeneemt. Er wordt ook een klein percentage rode wijn geproduceerd. Met uitzondering van de Crémant worden Elzas wijnen altijd verkocht in een fles van het type 'Rijnwijn', de 'flûte d'Alsace'. Dit type fles is wettelijk voorgeschreven.

Druif:

De gewürztraminer is een van de geurigste witte druiven. De druif is vaak te herkennen aan een aroma van lychees en rozenblaadjes, met een zwoele kruidenmelange. De Gewürztraminer is één van de "edele" rassen uit de Elzas. Het Duitse woord Gewürz staat voor kruidig en meteen wordt een tipje van de sluier opgelicht. De geur en de smaak van de Gewürztraminer is bijzonder expressief. Om die reden heeft deze wijn voor- en tegenstanders. De dosis kruidigheid in de wijn kan nogal verschillen, gaande van delicate fijnheid tot apotheekachtige toestanden. Het blijft dus zoeken naar de juiste hoeveelheid Gewürz. De druif gewürztraminer stamt af van de traminerdruif die waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in het dorpje Tramin (Termeno in het Italiaans), onder Bolzano in Südtirol/Alto Adige. De traminer wordt daar voor het eerst vermeld rond het jaar 1000 en is in de Jura bekend als de savagnin blanc. De gewürztraminer is een aromatische, muskaatachtige mutatie van de traminer en heeft een roze schil. Vanwege zijn unieke en spicy aroma's kreeg hij de naam gewürz-traminer en in het Italiaans traminer aromatico.

Wijnhuis:

Cave Vinicole de Hunawihr is een succesvolle wijncoöperatie uit de Elzas, vermeld in de top-3 van beste caves van Frankrijk door het Franse wijnblad "La Revue des Vins de France"! Zeer regelmatig vallen de wijnen in de prijzen en ontvangen lovende kritieken. Door de bekende franse wijngids Bettane & Desseauve worden de wijnen omschreven als zeer karaktervol en zij stellen dat dit komt door de goede bodemkwaliteit, samengesteld uit vele kalklagen. Ook de wijnmaker Nicolas Garde heeft in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van de kwaliteit. De wijngaarden van Cave Vinicole de Hunawihr liggen in het hart van de Elzas, verspreid over de dorpen Ribeauvillé, Riquewhir en Hunawihr. De gebruikte druivenrassen zijn Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris en Gewurztraminer. De cave is opgericht in 1954 en de gemiddelde totaalproductie is ca. 2 miljoen flessen. De enorme investeringen in kelderapparatuur heeft het mogelijk gemaakt de wijnen onder de beste omstandigheden te laten rijpen en op te voeden. Wij leveren de wijnen onder het label Kulmann-Platz en laten je de Elzas beleven zoals het hoort.

Wijn en spijs:

Gewürztraminer kunnen vanwege hun unieke en sterke aromatiek (rozen, gember, lychees), spicyness (gember, nootmuskaat, peper) en vaak wat restzoet goed op tegen pittig, gekruid en Aziatisch eten. Is prettig in de afdronk en neutraliseert pittig en scherp gekruid voedsel. Het vormt ook een goede combinatie met de Marrokkaanse keuken, bijvoorbeeld couscous met noten, gedroogd fruit en raz el hanous kruiden. Gerechten uit de Vietnamese keuken gaan ook lekker met gewurz. Denk aan verse springrolls, groene curry en gerechten met gember. De gewürztraminer heeft een romige, ronde smaak. Is prettige zacht en heeft de touch van tropisch fruit. Een prettige wijnervaring die niet persé een spijscombinatie nodig heeft.

Waar gekocht/gedronken:

Slijterij Klinken - Doetinchem 30-03-2019