Garam Masala

4 el korianderzaad

2 el komijnzaad

2 el zwarte peperkorrels

2 tl kardemomzaad, gemeten nadat de zaadjes uit de hulzen zijn genomen

3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm

1 tl kruidnagels

1 hele nootmuskaat

Gebruik voor het roosteren van de ingrediënten een of meer koekenpannen die zijn gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Een koekenpan die is voorzien van een anti-aanbaklaag kan ook goede diensten bewijzen. Rooster elk ingrediënt apart (behalve de nootmuskaat) in een droge pan. Schud hierbij de pan opdat de zaden en specerijen voortdurend in beweging zijn. Zodra de zaden en specerijen hun geur loslaten, moeten ze meteen op een koud bord worden gestort. Nadat alle zaden en specerijen geroosterd en afgekoeld zijn, kunnen ze in een molentje (of elektrische koffiemolen) fijngemalen of in een vijzel fijngestampt worden. Daarna dient de hele nootmuskaat te worden geraspt en door het mengsel te worden geschept. Doe het mengsel in een pot die is voorzien van een luchtdicht af te sluiten deksel. Wanneer het mengsel op een koele en donkere plaats wordt bewaard, dan is het tenminste 1 jaar houdbaar. Daarna is de kans groot dat de smaak en geur teruglopen.