Cicoria al forno

het recept


Cicoria al forno (4 pers.)

500 gram witlof

Zout

1 eetlepel boter

1 eetlepel bloem

500 ml volle melk

100 gram geraspte Italiaans kaas

Zwarte peper

Verse nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de witlof en snij de uiteinden er af. Snij de witlof in de lengte een aantal keren door en leg het in de ovenschaal.

Maak nu de saus. Doe de boter in een pannetje en laat dit smelten op een laag vuur. De boter mag niet bruin worden. Voeg nu de bloem toe. Roer het met een houten lepel door totdat het geheel goudbruin wordt. Giet nu, beetje bij beetje, de melk erbij bij en blijf roeren met een garde. Om de saus dikker te laten worden en niet meer naar bloem te laten smaken, roer de saus nog even een paar minuten door terwijl het zachtjes kookt.

Roer de helft van de kaas door de saus. Voeg naar smaak zout, peper en verse nootmuskaat toe. Giet de saus over de witlof en strooi de resterende kaas er over heen. Zet de schaal in het midden van de oven en verwarm het ongeveer 20 minuten totdat de saus bruin begint te kleuren.