Carmenere - Chili
Naam wijn:
Carmenere - Reserva 2016
Land van herkomst:
Chili
Streek:
Valle de Colchagua. De Valle de Colchagua ligt in het hart van Chili's langgerekte wijnbouwzone. Het gebied bevindt zich 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en maakt deel uit van de grotere Rapel Vallei. De Colchagua Vallei loopt van oost naar west over een breedte van dertig kilometer en is een complex gebied met vele kleinere valleien en rivieren. Aan de noord- en zuidkant wordt de regio omsloten door het kustgebergte, in het oosten door de Andes. Ten westen bevindt zich een kleine opening naar de Stille Oceaan waardoor zeelucht de vallei kan binnenstromen. Vooral 's nachts zorgt dit voor een sterke afkoeling. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur bedraagt zo soms meer dan twintig graden! De frisse nachten zijn bijzonder gunstig voor een evenwichtige rijping van de druiven die hierdoor hun essentiële aroma's en zuren behouden.
Druif:
De Carmenère is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst die gevoelig is voor coulure, bloesemval die uiteindelijk leidt tot geen of misvormde druiven. Hij geeft donker gekleurde wijnen met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Bij houtrijping, dat veelvuldig wordt toegepast, kunnen daar ook nog eens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout bij komen. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.
Wijnhuis:
Vina Casa Silva, San Fernando Chili (www.casasilva.cl)
Wijn en spijs:
Door de bittere smaaktonen is een glas carmenère de perfecte match met rood vlees en barbecue. Een fruitige variant is lekker met bijvoorbeeld lamsrack.
Waar gekocht:
Slijterij Klinken - Doetinchem