Cape White - Culemborg


Naam wijn:

Cape White - 2018

Land van herkomst:

Zuid Afrika

Streek:

Wes-Kaap, of Coastal Region, is de ruime herkomstbenaming voor een groot aantal Zuid-Afrikaanse wijnen. Het is een grote regio die een aantal belangrijke wijndistricten omvat, waaronder het gerenommeerde Stellenbosch. De wijnen uit Wes-Kaap zijn meestal assemblages van druiven die afkomstig kunnen zijn uit meerdere wijngebieden binnen de regio. Denk daarbij aan blends als die van chardonnay met typisch Zuid-Afrikaanse druiven als chenin blanc en colombar. Of van pinotage met ruby cabernet en cinsault.

Druif:

De Cape White is gemaakt van de Chenin Blanc druif. Oorspronkelijk komt de Chenin Blanc uit Frankrijk, en stond daar in 1500 al bekend als een goede wijn. Toen Jan van Riebeeck in 1652 de Kaap Kolonie stichtte op de plek die we nu Kaapstad noemen, kreeg hij al snel enkele Chenin Blanc druivenranken toegestuurd van het thuisfront. Ze werden geplant en kregen de naam Steen. De eerste paar honderd jaar zou de druif zo heten. Om maar met de deur in huis te vallen: niet alle Chenin Blanc wijnen zijn even goed. Dat komt omdat het best een lastige druif is. Oogst je hem te vroeg, dan kan de wijn heel erg zuur worden. Plant je te veel druivenranken op een klein stukje, dan verliest hij z'n karakteristieke volle smaak. Maar als de wijnmaker z'n best doet, en de natuur werkt een beetje mee, krijg je een geweldige wijn.

Wijnhuis:

Culemborg komt voort uit de Kaapse wijnhistorie. Ten tijde van de VOC was het Jan van Riebeeck die in het kaapgebied verschillende gewassen verbouwde, waaronder ook verschillende druivensoorten. Hiermee werd hij de grondlegger van de Kaapse wijnindustrie. Het label Culemborg is een eerbetoon aan Jan van Riebeeck. Zijn wieg stond in de plaats Culemborg bij Utrecht.

Wijn en spijs:

Een goede Chenin Blanc is erg fris en heeft een mineraalachtige smaak. Fruitig, met de frisse smaak van appel of ananas. Maar ook wat voller door smaken van banaan en peer. Het is een levendige, frisse wijn met de geur en smaak aroma's van citrusfruit en florale tonen. Prachtig als aperitief en bij gerechten met gegrilde witte vis, inktvis, groene salade en salade met kip. Gedronken bij een hoofdgerecht met skreifilet. De skrei wordt gevangen rond de Lofoten (eilandengroep voor de kust van Noorwegen). De komst van de skrei (januari-april) is in Noorwegen als de komst van de nieuwe haring in Nederland. De skrei komt naar de Lofoten om zijn eitjes daar af te zetten. Skrei is een volwassen Noorse winterkabeljauw die op het punt staat te paaien. Het stevige witte vlees van deze vis is een fijne combinatie met het frisse van de Cape White van Culemborg

Waar gekocht/gedronken:

Uitspanning 't Peeske - Beek (Gld) 09-02-2019