Cape Red - Culemborg


Naam wijn:

Cape Red - 2017

Land van herkomst:

Zuid Afrika

Streek:

Wes-Kaap, of Coastal Region, is de ruime herkomstbenaming voor een groot aantal Zuid-Afrikaanse wijnen. Het is een grote regio die een aantal belangrijke wijndistricten omvat, waaronder het gerenommeerde Stellenbosch. De wijnen uit Wes-Kaap zijn meestal assemblages van druiven die afkomstig kunnen zijn uit meerdere wijngebieden binnen de regio. Denk daarbij aan blends als die van chardonnay met typisch Zuid-Afrikaanse druiven als chenin blanc en colombar. Of van pinotage met ruby cabernet en cinsault.

Druif:

De Cape Red is een blend van de cabernet sauvignon en cinsault druif. Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie en ontstaan is uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc. De cabernet sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. Cinsault is een traditionele mediterrane blauwe druivensoort. De druif is bekend geworden door de kruising met de Pinot noir, waar de Pinotage uit voort is gekomen.

Wijnhuis:

Culemborg komt voort uit de Kaapse wijnhistorie. Ten tijde van de VOC was het Jan van Riebeeck die in het kaapgebied verschillende gewassen verbouwde, waaronder ook verschillende druivensoorten. Hiermee werd hij de grondlegger van de Kaapse wijnindustrie. Het label Culemborg is een eerbetoon aan Jan van Riebeeck. Zijn wieg stond in de plaats Culemborg bij Utrecht.

Wijn en spijs:

Heerlijk om zo te drinken of bij diverse gegrilde roodvlees-gerechten, paella, pasta, pizza en harde kazen. Sappige geur en smaak met aroma's van bramen en pruimen, aangevuld met discrete tonen van specerijen. Ook prima te combineren met een combigerecht van mosterdsoep met zalm, vissalade en een kroket van garnaal. Het zachte van de garnaal, mosterdsoep en vissalade werd mooi aangevuld door de body van de cabernet sauvignon en de milde cinsault. Normaal gesproken lijkt het te zwaar bij het zachte karakter van het voorgerecht maar was aangenaam verrast van de complementaire invloed van deze Cape Red.

Waar gekocht/gedronken:

Uitspanning 't Peeske - Beek (Gld) 09-02-2019