Cake van kippendij op de BBQ

het recept

Cake van kippendij uit de buitenkeuken

Ingrediënten

1000 gram Kippendijen

450 gram Ontbijtspek

150 gram Barbecuesaus

125 gram Spekblokjes

100 gram Champignons

40 gram Kippenrub

3 tenen Knoflook

2 Rode paprika's

2 Uien

Kippenrub:

50 gram Bruine basterd suiker

30 gram Zeezout

15 gram Paprikapoeder

15 gram Zwarte peper

10 gram Gerookte paprikapoeder

10 gram Knoflookpoeder

10 gram Uienpoeder

2 gram Cayennepeper

Zet alle ingrediënten klaar voor de kippendijencake. Maak de barbecue gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 150 gr. C.

Maak een kippenrub door de bruine basterd suiker, zeezout, paprikapoeder, zwarte peper, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en cayennepeper met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.

Snijd de kippendijen in niet te kleine blokjes. Meng de kippendijenblokjes met 20 gram van de kippenrub. Laat dit 15 minuten intrekken. Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de rode paprika in reepjes, hak de knoflook in grove stukjes en snijd de champignons in vieren.

Voeg de spekblokjes toe aan de kippendijen en meng dit door elkaar. Bekleed het cakeblik met de repen ontbijtspek. Leg de ontbijtspek zo in het cakeblik dat ze de bodem bedekken en aan een kant over het cakeblik heen hangen. Smeer over de ontbijtspek op de bodem een beetje barbecuesaus en strooi daar een beetje kippenrub over. Bekleed nu de andere zijde van het cakeblik en als laatste de 2 korte zijkanten. Zorg dat de ontbijtspek op de bodem over elkaar liggen. Smeer de bodem van ontbijtspek in met barbecuesaus en strooi daar overheen wat kippenrub.

Als eerste laag vul je het cakeblik met de uien, paprika, knoflook en champignons. Leg daarop een laag kippendijen met spekblokjes, druk dit goed aan zodat alles gevuld is. Leg hierop weer een laag groente en daarop weer een laag kippendijen. Strooi over de laatste laag kippendijen nog flink wat kippenrub. Sluit de vulling af met een laag groente. Vouw het ontbijtspek over de kippendijencake om en om dicht, zodat de cake mooi gesloten is. Strooi als laatste nog wat kippenrub over de cake.

Zet de kippendijencake in de barbecue boven de indirecte zone en laat deze garen circa 1,75 uur op ca 150 graden. Giet daarna het vocht uit het cakeblik. Breng voor de glaze het vocht uit het cakeblik samen met de barbecuesaus al roerend aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur rustig inkoken. Zodra de saus wat ingekookt is glaceer de cake rondom en laat dit rustig karamelliseren voor een mooie kleur en smakelijke korst. Daarna rondom een paar minuten op de directe zone van de bbq.