Berbere

Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië. Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek.

4 tl cayennepeper (of meer naar smaak),

2 tl fenegriekzaad

2 tl gemberpoeder

2 tl kaneelpoeder

2 tl kardemom poeder

2 tl zwarte peperkorrels

1 tl zout

mespunt nootmuskaat

4 tl komijnzaad

3 tl knoflookpoeder

4 tl gedroogde basilicum

Bereiding:

Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn.

Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardemom poeder, zwarte peper en het zout met elkaar.

Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren.

Maal het komijnzaad fijn.

Voeg vervolgens de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe.

Meng alles goed door elkaar.

Geniet van Berbere en probeer het uit in bijvoorbeeld soep, macaroni, nasi, voor het bestrijken van kip, rund en lam, voor marinades en sauzen visgerechten en groente schotels.