Achterhoekse zuurkool schotel

het recept

Achterhoekse zuurkool schotel

500 gram rundergehakt

250 gram gerookte spekreepjes

500 gram zuurkool

1 rode paprika

1 zoete witte ui

1 prei

4 tenen knoflook

1 kg aardappels

Oude kaas (geraspt)

2 bouillon blokjes

Ananas (stukjes)

Boter

Nootmuskaat

Peper

Zout

Zuurkool/spekreepjes

Snij de paprika, de ui, de prei en de knoflook fijn. Bak de spekreepjes in de wokpan totdat ze mooi bruin zijn. Voeg de ui en knoflook toe en bak dit 5 minuten mee. Laat de zuurkool uitlekken (niet wassen) en bak het mee in de wokpan. Voeg als laatste de ananas toe en laat het nog op een kleine warmtebron staan met de deksel op de wokpan.

Gehakt

Braad het gehakt mooi bruin in de braadpan. Er mag wat peper en zout bij. Voeg de paprika toe en bak deze ca. 10 minuten mee. Daarna mag de prei toegevoegd worden en bak deze mee totdat de prei bijna gaar is. Doe de deksel op de braadpan en laat de pan nog even op een kleine warmtebron staan.

Aardappelpuree

Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Doe ze in een pan met water. Voeg de bouillonblokjes toe en kook de aardappels totdat ze gaar zijn. Giet de aardappels af, vang het vocht op.

Stamp de gekookte aardappels fijn en voeg ondertussen blokjes boter toe. Blijft het te droog voeg dan wat van het kookvocht toe. Zorg dat de puree niet te nat wordt. Breng de puree op smaak met peper en zout. Niet te veel, de aardappels zijn al gekookt in de bouillon (proeven).

Ovenschotel

Begin met een laag gehakt op de bodem van de schaal. Daar overheen een laag met het zuurkool/spekreepjes mengsel. Dek het geheel af met de aardappelpuree. Doe op de aardappelpuree nog een laagje nootmuskaat (niet te veel). Werk de bovenkant af met de geraspte oude kaas. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de schotel af in circa 30 minuten (als de kaas gesmolten is en goudbruin van kleur, mag de schotel uit de oven - tussendoor ff checken, tijd kan per oven verschillen)