Vegaburger met tzatziki

het recept

Vegaburger met tzatziki (ca. 7 stuks)


100 gram zilvervliesrijst

240 ml water

480 gram bruine bonen, gespoeld

1 rode paprika, fijngesneden

1 witte ui, in 6 parten

80 gram witte champignons, in stukjes gesneden

6 tenen knoflook, fijngesneden

100 gram mozzarella, aan stukjes

2 eieren, losgeklopt

1 el cayennepoeder

1 el komijnpoeder

1 tl srirachasaus (Thaise chilisaus)

75 gram paneermeel


Breng het water aan de kook. Doe de rijst er in en laat het in circa 40 minuten zachtjes garen. Laat het afkoelen tot handwarm. Maal de rijst fijn met de mozzarella.

Prak de bonen. Maal ze met de paprika, champignons, ui en knoflook fijn, met een staafmixer of keukenmachine.

Meng het bonenmengsel met de mozzarella-rijst.

Meng de eieren met de cayennepeper, komijn en srirachasaus. Schep het door het bonendeeg. Roer de paneermeel er door totdat er een vaste compacte massa ontstaat.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een bakpapier op het ovenrooster. Verdeel het deeg over het rooster met behulp van een steekring van circa 7 cm doorsnede. Er ontstaan dan 7 burger op het rooster. Doe het de burgers circa 10 minuten in de oven. Haal het rooster er uit, draai de burgers om en oe het rooster nog 5 minuten in de oven zodat ook de onderkant van de burgers wat krokanter en bruin wordt. Laat de burgers daarna goed afkoelen.

Verwarm de grillpan en doe er olijfolie met wat verse gemalen peper in. Wanneer de olie goed heet is, bak dan de burgers aan elke kant circa 5 minuten totdat de burgers mooi bruin zijn.

Lekker op een broodje met wat ijsbergsla, tzatzikisaus. Garneer met gekookte ei, mais, bieslook en peterselie.