Thee van visbouillon en zalm

het recept

Thee van visbouillon met zalm en garnalen (4 pers.)

Croutons

1 witbrood van een dag oud

2 eetlepels boter

1 teentje knoflook

150 gram zalm

1 theelepel dille

Verwarm de oven voor op 150 graden. Snipper de knoflook. Smelt de boter en vermeng de knoflook met de boter, bestrijk er 3 sneetjes brood mee aan beide zijden. Bestrooi het met wat zout. Snij elke snee brood in vier repen en haal de korst er af. Leg de repen iets uit elkaar op een bakplaat en bak ze in 30 minuten knapperig en goudbruin.

Snij de zalm in reepjes, net zo breed als de croutons. Leg op elke crouton een reepje. Strooi wat dille over de zalmreepjes

Visbouillon

1 venkel

2 stengels bleekselderij

2 teentjes knoflook

100 ml droge witte wijn

1 pot visfond

zout en peper

2 eetlepels Japanse sojasaus

1 eetlepel citroensap

1 bakje cocktailgarnalen

1 Schots zalmhaasje

1 bakje tuinkers

Venkel en bleekselderij in grove stukken snijden. Knoflook pellen en halveren. Venkel, bleekselderij en knoflook in soeppan leggen. Wijn, fond en 4 dl water erbij schenken en geheel zachtjes aan de kook brengen. Bouillon afgedekt ca. 20 minuten laten trekken. Bouillon boven andere grote pan zeven (groenten worden niet meer gebruikt). Bouillon op smaak brengen met zout, peper, sojasaus en eventueel wat citroensap. Bouillon snel laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

Bouillon opnieuw verwarmen. Garnalen in kleine stukjes snijden, zalm in kleine blokjes snijden. Tuinkers afknippen en mengen met garnalen en zalm. Visgarnituur over vier diepe borden verdelen. Hete bouillon in theepot schenken. Borden op tafel zetten, dan de bouillon erover schenken.