Zalmtartaar met rucola olie

het recept


Zalmtartaar met rucola olie (4 pers.)

20 gram rucola

100 milliliter extra vierge olijfolie

1 verse zalmhaas

200 gram gerookte zalmfilet

1 citroen

10 gram verse bieslook

100 gram crème fraîche

Doe de rucola en olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Snijd het zalmhaasje en de gerookte zalm in blokjes. Halveer de citroen en pers de helft uit. Snijd de rest in partjes.

Snijd de bieslook fijn. Meng de zalm met ½ el citroensap (per 4 personen), de crème fraîche en ¾ van de bieslook.

Zet de portioneerring op een bord of bekleed de binnenkant van een kommetje met vershoudfolie. Schep er ¼ van de zalmtartaar in en druk gelijkmatig aan. Verwijder de ring of leg een bord waarop je het gerecht wilt serveren ondersteboven op het kommetje. Keer in zijn geheel om waardoor de zalmtartaar op het bord belandt en verwijder het kommetje.

Besprenkel met rucola olie, leg er een partje citroen op en bestrooi met de rest van de bieslook. Maak zo ook de rest van de borden.

Je kunt de rucola olie 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat 1 uur voor serveren op kamertemperatuur komen. Je kunt de zalmtartaar 4 uur van tevoren maken en alvast op de borden opmaken zonder de rucola olie. Dek af met vershoudfolie en neem 15 min. voor het serveren uit de koelkast.