Stracotto al Barolo

het recept

Stracotto al Shiraz (rundvlees gestoofd in Shiraz) (6 pers.)

Plantaardige olie

1,5 kg runderbraadvlees

1 eetlepel boter

3 eetlepels ui, heel fijn gehakt

3 eetlepels wortel, heel fijn gehakt

2 eetlepels bleekselderij, heel fijn gehakt

4 dl rode wijn (Shiraz)

2,5 dl zelfgemaakte vleesbouillon

1,5 eetlepel Italiaanse pruimtomaten uit blik, kleingesneden

mespunt gedroogde tijm

½ theelepel zeezout

½ theelepel verse majoraan

verse zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe een beetje olie in een koekenpan, houd de pan naar alle kanten schuin en zorg dat de hele bodem met olie bedekt raakt. Zet het vuur hoog, wacht totdat de olie bijna begint te roken en leg het vlees er in. Bak het vlees aan alle kanten bruin en leg het op een schaal. Maak de pan niet schoon.

Neem een ovenvaste schaal die groot genoeg is voor het vlees. Doe er 2 eetlepels plantaardige olie, de boter en de uit in. Zet het vuur middelhoog en bak de ui goudbruin. Voeg de wortel en de bleekselderij toe. Roer alles goed door. Bak het mengsel 4-5 minuten en leg het vlees er in.

Giet de wijn in de koekenpan waarin het vlees gebakken is. Zet het vuur middelhoog en laat het vocht maximaal één minuut koken. Schraap ondertussen met een houten lepel de aanbaksels van de bodem en de zijkant van de pan. Giet de inhoud van de koekenpan in de pan met het vlees.

Giet de bouillon bij het vlees (het moet voor 2/3 onderstaan, voeg nog wat bouillon en water toe als dat niet zo is). Doe er de tomaten, de tijm, de majoraan, zout en royaal peper bij. Zet het vuur hoog, breng het aan de kook en doe het in een stoofpot. Doe de deksel op de stoofpot en zet deze op de middelste richel van de voorverwarmde oven. Stoof het vlees ongeveer 3 uur, keer het elke 20 minuten en bedruip het met het stoofvocht, dat heel zachtjes moet sudderen. Verhoog de temperatuur als dat niet het geval is. Het kan gebeuren dat al het vocht is verdampt of geabsorbeerd voordat het vlees gaar is. Voeg in dat geval 3-4 eetlepels water toe. Het vlees moet gaar aanvoelen als er met een vork ingeprikt wordt.

Leg het vlees op een snijplank. Als het stoofvocht te dun is ne niet tot 1 dl is ingekookt, zet dan de pan op hoog vuur op het fornuis en kook het vocht in terwijl met een houten lepel de baksels van de bodem en de zijkant geschraapt wordt. Proef de saus en voeg zo nodig peper en zout toe. Snijd het vlees aan plakjes en leg ze dakpansgewijs op een warme schaal. Giet er de saus over en dien het gerecht op.