Pan de aceite y sal
het recept

Pan de aceite y sal (2 stuks)
500 gram bloem
7 gram droge gist
10 gram zout
50 gram extra vierge olijfolie
300 milliliter water
3 eetlepels extra vierge olijfolie om erop te doen
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze - meng ze gewoon, kneed ze niet - met behulp van een schraper of houten lepel. Laat het een half uur rusten en dek de kom af met transparant plastic.
Leg na deze tijd een beetje bloem op de werktafel, deponeer het mengsel en begin met kneden door het deeg met je handen omhoog te tillen en alles in één keer te deponeren. In een paar minuten is het deeg gladder en gemakkelijker om mee te werken.
Vet een schone kom in, rol het deeg tot een bal en leg het erin. Dek opnieuw af met een doorzichtig plastic en laat het een uur rusten op een warme plaats.
Leg het deeg op het aanrecht, rol er een bal van en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Rol het deeg uit tot 2 cirkels van ongeveer 1 centimeter dik. Dek het deeg af en laat het ongeveer drie kwartier rijzen, afgedekt met een doek.
Verwarm de oven voor op 250ºC,een half uur voor het bakken. Vlak voordat je het in de oven zet, doe je een paar eetlepels olie op het oppervlak en laat je je vingers zinken zodat de olie een beetje in het deeg komt. Bestrooi het daarna met grof zeezout
Zet ene schaal water in de oven. Bak 5 minuten op 250ºC. Open een kier in de ovendeur om de stoom te laten ontsnappen. Sluit de deur en bak nog ongeveer 30 minuten op 220ºC.
