Mincemeat
het recept

Mincemeat (12 stuks)
1 citroen
1 sinaasappel
1 elstar-appel
150 g rozijnen
100 g krenten
100 g gedroogde vijgen
50 g sukade
125 g donkere basterdsuiker
100 g ongezouten roomboter
½ tl gemalen kaneel
¼ tl gemalen korianderzaad
¼ tl gemalen piment
¼ tl gemalen nootmuskaat
¼ tl gemberpoeder
¼ tl gemalen kruidnagel
100 ml brandy
Boen de citroen en sinaasappel schoon, rasp de gele en oranje schil en pers de vruchten uit. Schil de appel en rasp met een grove rasp.
Doe het citrusrasp en -sap, de appel, rozijnen, krenten, vijgen, sukade, basterdsuiker, boter en specerijen in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook en laat op laag vuur met het deksel op de pan 1 uur koken. Roer regelmatig.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer de brandy erdoor. Laat het mincemeat 2 uur afkoelen in de koelkast, voordat je het gebruikt.
250 g ongezouten roomboter
375 g tarwebloem
155 g kristalsuiker
1 ei
30 ml kraanwater
Doe ondertussen de bloem, de boter, 125 g kristalsuiker (per 12 porties), het ei en water in een kom en meng met je handen tot een deeg. Verpak in vershoudfolie en
laat 30 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol ⅔ van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca. 3 mm dik. Steek er met een uitsteekvorm cirkels uit van ca. Ø 9 cm, afhankelijk van de doorsnede van de holtes in de muffinvorm. Leg de cirkels in de holtes van de muffinvorm en druk voorzichtig aan. Vul de deegbodems met mincemeat, tot 1 cm onder de rand van het deeg. Zet de vorm tot gebruik in de
koelkast.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap van ca. 3 mm en steek er cirkels uit van ca. Ø 7 cm, afhankelijk van de doorsnede van de holtes in de muffinvorm. Maak in het midden van elke cirkel een klein gaatje. Leg de cirkels op de gevulde deegbodems en duw de randen voorzichtig naar beneden. Bestrooi met de rest van de suiker en bak in ca. 20
min. lichtbruin en gaar. Laat 5 min. afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit, voordat de vulling stevig is geworden.
