Marokkaans brood
het recept

Marokkaans brood (10 porties)
450 milliliter kraanwater
400 gram volkorenmeel
2 eetlepels suiker
7 gram gedroogde gist
150 gram griesmeel
100 gram tarwebloem
1 theelepel zout
2 eetlepels melk
Verwarm het water in een pan tot lauwwarm (ca. 37 °C). Roer er 3 el volkorenmeel, de suiker en gist door en laat 10 min. staan.
Meng ondertussen de rest van het volkorenmeel, ⅔ van het griesmeel, de tarwebloem en het zout door elkaar in de kom van een staande mixer.
Schenk het gistmengsel erbij en kneed met een deeghaak in ca. 8 min. tot een soepel deeg. Haal het deeg uit de mixer en kneed nog 2 min. door met de hand. Doe het deeg in een kom, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rusten om een warme plek.
Kneed het deeg door, verdeel in 2 gelijke delen en maak daar bollen van. Bestrooi het werkblad met een beetje griesmeel en druk de bollen met de hand uit tot ronde, platte broden van ca. Ø 20 cm, bedek met vershoudfolie en laat nog 15 min. rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C.
Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd er een kruis in met een scherp mes en prik er gaatjes in met een vork. Bestrijk de broden met de melk en bestrooi met nog wat griesmeel. Bak ze in ca. 15-20 min. gaar
