Nuevo estilo de taller de tapas

17-05-2019

Gisteravond weer lekker aan de slag geweest bij Kookstudio75 in Wehl. Tapas nieuwe stijl stond op het programma. Ik had al wel vaker ge-tapast in mijn keuken en was dus erg benieuwd wat Chef Marco voor ons in petto had. Een mooie grote groep stond popelend te wachten op de uitleg over het menu van die avond door de Chef. Het menu bestond uit 10 gerechten: drie delen met drie tapas-gerechten én een dessert. Het eerste gerecht op de menulijst sprak mij meteen al aan: Carpaccio met een bonensalade en daar overheen gesmolten kaas. Het was een bereiding die door 2 personen gedaan moest worden. Spontaan meldde zich een mede-workshopster die dit wel samen met mij wilde doen. Alle ingrediënten verzameld en nu aan de slag! De (tuin)bonen afgewogen en klaar gezet om te blancheren. Water in de pan en aan de kook gebracht, tuinbonen er in en een minuutje mee laten koken. Daarna op ijswater en goed terug laten koelen. Intussen de andere delen van dit gerecht afgemeten (olijfolie), gesneden (dragon) en uitgeperst (citroen). De ingrediënten van de salade worden kort voor het serveren door elkaar gezet zodat deze nog even kunnen 'trekken' en het geheel op smaak kan komen. De plakjes vlees voor de carpaccio snijden en direct op de borden leggen. Beetje peper en zout er overheen en de bonensalade er op. Intussen al de Italiaanse kaas, de provolone, gesneden en deze gaat over de bonensalade. Bij de afwerking van het gerecht was het letterlijk en figuurlijk spelen met vuur. De brander kwam er aan te pas om de kaas te laten smelten over de bonen. Niet te lang en niet met de brander op de carpaccio. Een mooi en lekker gerecht en leuk om te bereiden.

De voorbereiding van de carpaccio was redelijk snel gedaan en toen was het wachten tot de opmaak op de borden. Natuurlijk bleven we niet met de handen in de zakken wachten totdat dit zo ver was want er was nog meer werk aan de winkel. Ons gerecht was slechts één van de 10 tapasjes die die avond op het menu stonden. Chef Marco schoof ons de receptuur van een volgend gerecht onder de neus: een lemon curd met hangop en aardbeien als dessert. Ik had natuurlijk al wel vaker een lemon curd gegeten maar nog nooit zelf gemaakt dus dat kwam mooi uit. Eerst de schillen van de citroenen geraspt en daarbij de sap van de citroenen gedaan. Mijn mede-workshopster had de suiker en boter afgewogen en ook de eieren al voorbereid. De suiker en boter daarna toegevoegd aan het rasp-citroensapmengsel en alles goed door elkaar gezet. Als laatste het eiermengsel er door via een zeef en au bain-marie opgewarmd en ingedikt tot vla-dikte. Het geheel terug laten koelen op ijswater en daarna in een weckpot in de koelkast. Terwijl ik mij ontfermde over de lemon curd had mijn mede-workshopster de slagroom geklopt en door de Griekse yoghurt gezet voor de hangop. Zij had tevens de aardbeien aan blokjes gesneden. Ik weet alleen dat er limoen bij gedaan is, de andere ingrediënten weet ik niet omdat ik de receptuur (nog) niet heb. De receptuur volgt altijd vrij snel via de email met daarbij enkele foto's van de workshop dus in de loop van de dag zal alles wel op de email binnenkomen.

Tijd voor de opmaak van dessert! Degene die het gerecht voorbereidt doet ook de opmaak. Wij hadden het eerste en het laatste gerecht. Waar mogelijk kun je bij de andere gerechten ook helpen met de opmaak én het serveren. Bij gerecht 2 tot en met 9 even gekeken hoe deze op de borden gecreëerd werden, altijd interessant om te zien en natuurlijk leuk om te helpen.

Nog één keer aan de bak voor de opmaak van 'ons' afsluitende gerecht. Er stonden 13 mooie borden te wachten, een soort van schalen met in het midden een kuil(tje). Met de spuitzak een bolletje hangop in het kuiltje. Ik was een beetje zuinig met het opspuiten van de hangop dus nog een tweede hangop-ronde over de borden. Een lepel lemon curd op de hangop en daarover het aardbeienmengsel. Nog een paar bloemetjes ter decoratie en weer is een culinair kunstwerkje gecreëerd! Een fijne rode (Merlot) en witte (Chardonnay) wijn erbij het diner is compleet. Ik nam die avond een zogenaamd BOB-maatje van de wijn omdat ik zelf met de auto was en op een verantwoorde manier naar huis wilde gaan. De Chef mompelde nog iets over met de fiets komen (van mijn huis naar Wehl is niet zo heel ver) en dat je dan meer van de wijn kunt genieten. Ik ben niet zo'n fietser, mijn fiets komt zelden buiten Doetinchem en dat wil ik graag zo houden dus een klein maatje wijn die avond. Was ook genieten! Het was een mooie workshop met leuke gerechten en enthousiaste mede-workshoppers. Fijn gewerkt in de keuken, lekker gegeten aan tafel maar vooral genoten. Dank aan Marco en Simone voor de mooie avond.

Ik heb bij Kookstudio75 de Basiscursus, de BasisPlus cursus én de Gevorderden cursus gevolgd. Daarna heb ik mij ingeschreven voor de losse workshops omdat ik het leuk vind om met koken bezig te zijn en te blijven. Daarnaast wil ik ook blijven leren om mijn cookingskills op peil te houden. Ik hoorde gisteravond dat in september een GevorderdenPlus cursus gaat starten in september. Dit zijn Gevorderden groepen die samen verder willen. Onze groep wilde dat toen niet, vandaar dat ik nu de losse cursussen volg. Maar ik vind het ook leuk om met een groep verder te gaan. Ik heb mij aangemeld voor september en ik word ergens in een groep ingepast. Lijkt me erg leuk, heb d'r zin an!!