Kuiranto on tour: Gambian Bolognese

06-06-2019

Op 31 mei ben ik vertrokken naar Gambia i.v.m. werkzaamheden voor Stichting Huis van Marabout - Gambia. Wanneer ik daar ben dan neem ik letterlijk en figuurlijk een kijkje in de Gambiaanse keuken. Dinsdag was het Koriteh (Suikerfeest) het einde van de Ramadan. Ik werd vrij onverwacht uitgenodigd door de familie, in wiens appartement ik zit, voor de lunch. Ik werd getrakteerd op een Benachin die ik nog niet kende, nl. de kerrie-variant. Ik kende al wel de rode en de witte Benachin maar deze nog niet. Terug in Nederland ga ik deze variant toevoegen aan mijn cooking-oeuvre. De rode Benachin heb ik al tot een eigen recept omgetoverd (recepten kennen ze hier niet, dus erg goed opletten wat je eet, wat er in zit en vooral wat je proeft). De kerrie Benachin volgt z.s.m.

Ik ben nu bijna een week hier en heb regelmatig gegeten in mijn stam-restaurant Yasmina. Ik heb mijn appartement een volledig uitgeruste keuken dus vandaag begon het toch weer een beetje te kriebelen (cooking-vibes). Aan het eind van de middag kwamen een aantal Gambiaanse vrienden op bezoek. I am going to cook for you zei ik tegen hen, what do you like to eat? Het antwoord wist ik al wel, het moest iets met pasta zijn. Gambianen zijn dol op pasta maar koken het zelf niet zo vaak. En zeker niet mijn variant van de Bolognese. Ik noem het persé mijn variant van de Bolognese want ik heb laatst op internet een filmpje gezien over dé Bolognese. Een Italiaanse kok zei dat ons idee van een Bolognese helemaal geen Bolognese was. De gemiddelde Nederlander doet gehakt in de pan, ui en knoflook erbij én gooit er een pot kant en klare saus overheen. Hierdoor staat alles in het teken van de saus en verdwijnen de smaken van de individuele ingrediënten. Nu zal mijn Bolognese de toets der Italiaanse kookkunst ook niet doorstaan maar alles is vers en met mooie ingrediënten (voor zo ver dit hier verkrijgbaar is).

Op naar de markt voor de inkopen. In mijn Bolognese gaan de volgende ingrediënten: Minced beef (gehakt, is hier alleen maar in de supermarkt verkrijgbaar - een beetje tartaar-achtig), unions (uien), garlick (knoflook), paprika (dat spreekt voor zichzelf wat dat is), carrot (wortels), mushrooms (champignons - deze zagen er op de markt zo vies uit, toch maar een blikje), tomatoes (ook wel duidelijk wat dat is), leek (prei) en Parmezaanse kaas in poedervorm. Peper en zout. Daarnaast nog wat kruiden (in gedroogde vorm, vers niet te krijgen hier) zoals oregano, basilicum, tijm en majoraan. Ik had een 6-pits gasfornuis (met oven) tot mijn beschikking. Met 2 van de 6 pitten kon ik mij prima redden (2 andere pitten produceerden een redelijk steekvlam toen ik deze wilde gebruiken). Toen ik aan het koken was zaten mijn Gambiaanse gasten gezellig aan de keukentafel te praten en af en toe kwamen ze kijken hoe ik mijn Bolognese aan het bereiden was. Ik had foto's gemaakt van de ingrediënten en van wat kook-stappen. Can we have the pictures too? Because we want to try and cook that too! No problem, ik heb geen secrets in my kitchen. Mijn gasten waren erg tevreden over mijn culinary creation. Ze zeiden: we are glad we choose for the pasta. Een mooie opmerking na een mooie middag.

Jerejeff (Wollof) of Abaraka bak (Mandinka) zoals ze dankjewel in het Gambiaans zeggen.