I am so (Easter)egg-cited

05-04-2019


Het was al weer een poosje geleden dat ik een bezoek had gebracht aan Kookstudio75 in Wehl voor een kookworkshop. Na de Italian Workshops in januari volgden het SDEN2 Wijnoorkonde examen in februari en de Gambiareis in maart. Half maart was ik weer back home in Holland en wilde toch graag weer aan de (kook)slag. Even de lijst met workshops bekeken op www.kookstudio75.nl en een keuze gemaakt. Veel workshops waren al volgeboekt maar er bleven er een aantal over die ik wel graag wilde volgen: 4 april 5-gangen Paasdiner en 16 mei Tapas nieuwe style.

Gisteren was het dan zo ver! 5-gangen Paasworkshop. Mooi op tijd naar Wehl gereden. We waren met een groep van 8 enthousiaste Paas-workshoppers. 8 personen en een 5 gangendiner, dat wordt even doorwerken want rond 20.15 uur moet iedereen aan tafel zitten. Chef Marco legde het menu uit en mijn aandacht werd getrokken door een Grieks tussengerecht. Ik moest wel een aantal keren kijken op het menu hoe het nu werkelijk heette want mijn Grieks is niet zo best (spreek geen woord Grieks). Ik mocht in mijn eentje aan de slag met dit mooie gerecht. De receptuur bekeken en besloten wat de volgorde moest zijn voor het bereiden van dit gerecht. Het gerecht heette Saganaki: Gebrande feta op paprikajam en een mayonaise met dragon. Eerst aan de slag met de paprikajam. Ingrediënten verzameld, gesneden en door elkaar gezet. Daarna in de steelpan en bijna gaar laten koken en het vocht inlaten koken. Nog even een poosje op mijn grote groene vriend (Big Green (Easter)Egg) laten roken voor de smaak. Terug op het vuur om het nog wat verder in te laten koken en daarna door het zeef heen roeren zodat er een mooie gladde saus ontstaat.

Intussen mayonaise gemaakt met de standaard ingrediënten eierdooier, mosterd, Worcester, azijn aangevuld met dragonazijn en verse dragon. De zonnebloemolie al roerend erbij laten druppelen totdat er een mooie dikke mayonaise ontstaat. Op smaak maken met peper en zout en daarna in de spuitzak, in de koelkast, wachtend op het moment suprême voor mijn tussengerecht: de opmaak op de borden. Nu de feta! Mooi afsnijden in 8 gelijke plakken en een poosje in de oven op 200 graden (een paar minuten). Even voelen of de feta al wat zachter wordt en dan er uit halen en nog even afwerken met de brander. Branden totdat de boven- én zijkant bruin wordt. Alle voorbereiding zijn nu gereed, borden klaarzetten en opmaken maar! Een dotje paprikajam op de bodem, daarin de gebrande feta, naast én op de feta een klein dotje (knoop) mayonaise. Daarna wat gedroogde zwarte olijven er over strooien en afmaken met sla en bloemblaadjes. Het resultaat was een kunstwerkje, mooi om te zien en mooi om te eten. De combinatie van de sterk smakende feta en de zachte paprikajam en mayonaise maakte het smaak-plaatje compleet. De planning was strak, het gerecht stond mooi op tijd op tafel. Mijn mede-workshoppers hadden ook een strak schema aangehouden, om 20.10 uur zaten we aan tafel om het voorgerecht te bewonderen en natuurlijk ook te proeven.

Het voorgerecht was een paté van forel en gerookte zalm met kroepoek en kwartelei. Een erg lekker voorgerecht en ook een leuke techniek. Ik had al eens eerder met de terrine gewerkt en de terrine staat hoog op mijn verlanglijst want dit wil ik thuis ook gaan doen. Het eerste tussengerecht was mijn creatie: de Saganaki met paprikajam en dragon. Bij het voor- en tussengerecht werd een heerlijke Chardonnay geserveerd. Ik heb wel een beetje geproefd zoals ik doe tijdens mijn SDEN3 Wijnbrevet cursus maar ik heb vooral genoten van de wijn-spijs combinatie. Het 2e tussengerecht was een combi van kalfsoester met gevulde zoete aardappel, hoofdgerecht mini maiskuiken met paksoi en gerookte ui. Als dessert, koekjes van harde wener met mango crème en Italiaans schuim. Een mooie Merlot erbij en het was weer een fijn diner. Pasen wordt altijd geassocieerd met (veel) eieren maar dat hoeft voor mij niet zo (en dat was bij dit diner ook niet zo), een eitje eet ik toch wel regelmatig. Het kwarteleitje op het voorgerecht was voor mij genoeg ei. Veel leuke en mooie gerechten of onderdelen van gerechten gezien/gemaakt tijdens deze workshop. Bijvoorbeeld de paprikajam is een mooi gladde saus die het bij een BBQ of bij kip ook niet slecht zal doen. Kortom weer veel geleerd en ideeën opgedaan voor mijn eigen culinary creations. Dank aan Chef Marco en Simone voor deze gezellige avond en op naar de Tapas nieuwe style kookworkshop op 16 mei