Het witte goud . . . .

20-04-2018


In januari had ik mijn laatste les van de Gevorderden cursus. Na de Basis en Basis-plus was dit laatste cursus die uit meerdere lessen bestond. Kookstudio75 heeft een scala aan workshops dus keuze genoeg om regelmatig wat aan mijn cooking-skills te schaven.

Ik ben erg gek op asperges maar kende alleen maar de klassieke bereiding: asperges met ham en een botersausje. Erg lekker maar er moet meer mogelijk zijn. Dus ingeschreven voor de Workshop Asperges maar helaas zat deze al vol, ik ben niet de enige asperge-liefhebber! Er stond nog wel een volledig vegetarische asperge-workshop op het programma. Een vegetarisch onderdeel in menu is prima maar om nu helemaal vegetarisch te gaan, er zijn grenzen (ik ben niet zo'n 'veggie', maar dat is nu wel duidelijk denk ik). Gelukkig kreeg ik vorige week een berichtje dat er een aantal plaatsen vrijgekomen waren in de Asperge Workshop van mijn voorkeur dus toch aan de slag met het witte goud!

Rond kwart over 6 werd ik bij de Kookstudio afgezet (naast koken houd ik ook van een lekker wijntje bij het eten dus niet zelf rijden). Bij binnenkomst werd ik ontvangen met een glas witte wijn. Ik heb natuurlijk net mijn Wijnvignet afgerond dus ook even proeven en denken wat ik nu in het glas heb. Mijn eerste idee ging uit naar een Sauvignon Blanc. Het bleek echter een Voignier te zijn, deze had ik nog niet eerder geproefd. De Voignier is wat zoeter, de Sauvignon is wat frisser (richting groene appel) dus naast het bijschaven van mijn cooking skills heb ik mijn wijnbeleving ook wat bijgesteld.

De Chef had een mooi 5-gangendiner samengesteld. Na de uitleg ging mijn voorkeur uit naar het voorgerecht. Het was een paté van gerookte zalm en gerookte forel met een garnering van gemarineerde asperges. Bij het woord paté ging er bij mij nog wel even een alarmbelletje rinkelen want paté is voor mij meestal een gerecht met lever. Gelukkig dit keer niet, lever lust ik niet (zelfs de lucht van lever vind ik onprettig dus geen lever in mijn pan).

Eerst de visfond inkoken en daarna de gelatine erin wanneer het geheel enigszins afgekoeld is. In de tussentijd de asperges schoongemaakt en aan stukjes gesneden en in de marinade. Daarna in de vacuüm en in de vriezer (gaat het marineren wat sneller; normaal gesproken ca. 30 minuten in de marinade). De gerookte forel in de keukenmachine pureren en wat citroensap en verse dille toevoegen. Ook nog even wat slagroom kloppen en de voorbereidingen zijn klaar. De terrines uit de vriezer halen en bekleden met plasticfolie (paté makkelijker er uit te halen). Eerst de repen zalm er in, in het midden de mousse met gerookte forel, de zalm er overheen vouwen en afsluiten met plastic. Daarna de deksel op de terrine schroeven en in de diepvries. Weer in de diepvries om het proces te versnellen, normaal gesproken wordt de terrine (bijv. 24 uur) van tevoren gemaakt. Mooi opmaken op een bord met sla, bloemen en dragonmayonaise en er is weer een kunstwerkje gecreëerd. Een (voor)gerecht moet niet alleen mooi zijn qua smaak maar ook mooi voor het oog.

Na ons voorgerecht volgde een lichtgebonden aspergesoep, krokante botervis met asperges, staartstuk met bearnaise en asperges en een nagerecht: Tiramisu met aardbei. Mijn mede-workshoppers hadden onder de bezielende leiding van Chef Marko en Chef Frank (én de goede ondersteuning van Simone) van de opvolgende gangen mooie en smakelijke kunstwerken gemaakt. Naast de Voignier bij het voorgerecht en de tussengerechten, werd bij het hoofdgerecht een Italiaanse rode wijn geserveerd. Ik dacht dat ik de wijn herkende (niet alleen omdat de wijn was in januari ook geschonken bij de Italiaanse workshops maar ook vanwege de smaak). Stiekum even op het etiket gekeken voor de bevestiging van mijn proefervaring maar ik had mijn bril niet bij me en zonder het brilletje was het etiket grotendeels voor mij onleesbaar.

Het was weer een leuke en gezellige workshop en kijk al weer uit naar de volgende. Ik vind de glutenvrije workshop interessant maar deze is op 25 mei en valt qua tijd voor mij ongunstig. Ik ben dan net terug uit Gambia dus dat wordt een beetje te krap. Ik sta nu op de lijst voor deze workshop in het najaar van 2018. Naast mijn werk in Gambia ga ik daar natuurlijk ook mijn cooking skills bijschaven. Ik heb al redelijk wat Gambiaanse gerechten onder de knie, ik wil deze gerechten nog beter kunnen brengen dus veel kijken en samen koken in de Gambiaanse keuken. Het wordt dan van de luxe keuken van Kookstudio75 naar de Gambiaanse kookpotten op kolen of hout.