Giouvetsi
het recept
Giouvetsi (4 pers.)
Griekse ovenschotel met kritharaki (orzo) en kotópoulo (kip)
600 gram kipfilet aan stukjes
1 rode ui
1 prei
1 wortel
3 teentjes knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
200 ml witte wijn
500 gram orzo
6 tomaten aan stukjes gesneden
2 volle theelepels oregano
Zout
Peper
Bestrooi de kipstukjes met peper en zout. Doe olijfolie in een braadpan en braad de kipstukjes totdat ze enigszins verkleurd zijn. Haal de kipstukjes uit de pan en zet ze even apart.
Snij de ui en prei aan halve ringen, snij de knoflook aan plakjes. Rasp de wortel en snij de tomaat aan kleine stukjes.
Doe opnieuw olijfolie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook, prei en wortel circa 5 minuten. Doe daarna de kip er weer bij en bak het nog zo'n 5 minuten. Giet daarna de witte wij erbij om het af te blussen. Laat het geheel zachtjes doorkoken om de alcohol te laten verdampen.
Klop intussen de tomatenpuree door een liter water. Giet deze bij de kip en groenten in de braadpan en voeg ook de oregano toe. Laat het geheel zo'n 60 minuten zachtjes pruttelen.
Doe wat olie in een wok. Wanneer de olie op temperatuur is, voeg dan de orzo toe en bak dit circa 3 minuten. Doe daarna de orzo in een grote ovenschaal. Schep met een schuimspaan de kip en groenten uit de braadpan en leg het op de orzo. Giet daarna de overgebleven saus er overheen totdat het geheel net onder staat.
Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven (180 graden). Het gerecht is gereed na zo'n 45 minuten in de oven!