Euskal oilaskoa
het recept
Euskal oilaskoa (4 pers.)
750 gram kippendijen
100 gram Serranoham
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 jalapeno peper
500 gram tomatenblokjes
100 milliliter kippenbouillon
100 gram groene olijven zonder pit
Verse peterselie
Peper
Zout
Olijfolie
Snij de kippendijen aan grove stukken en bestrooi deze met peper en zout. Snij de ui aan halve ringen en de knoflook aan plakjes. Hak de peterselie, olijven en jalapeno fijn. Snij de Serranoham aan kleine stukjes
Strijk de rode peper in met olijfolie. Verwarm een grillpan en grill de pepers totdat deze bijna helemaal zwart zijn. Zet de pepers afgedekt weg totdat deze afgekoeld zijn. Haal daarna voorzichtig de geblakerde schil er af en verwijder de zaadjes. Schraap het vruchtvlees er uit er zet dit even apart in een bakje.
Doe 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de kip circa 5 minuten aan beide zijden totdat deze mooi bruin is. Zet de kip apart in een schaal.
Bak in het bakvet van de kip, de uien – knoflook – ham zo'n 5 minuten totdat de uien iets gaan garen. Voeg daarna de jalapeno en rode peper toe en bak het geheel nog weer 5 minuten. Daarna de tomatenblokjes en de bouillon toevoegen en laat het geheel nog zo'n 30 minuten zachtjes pruttelen.
Breng de saus op smaak met wat peper en zout en bestrooi het, voor het serveren, met de peterselie en olijven.