Estouffade de boeuf

het recept


Estouffade de boeuf (4 pers.)

115 gram mager ontbijtspek, in plakjes

750 gram biefstuk, in blokjes

¼ kop bloem met ¼ theelepel zout

Vers gemalen peper

1 sjalotje

1 middelgrote ui

1 grote wortel, in dikke plakken

2 glazen droge rode wijn

1 borrelglas cognac

2 teentjes knoflook

¼ theelepel tijm

1 laurierblad

½ eetlepel fijngehakte peterselie

¼ theelepel zout

Vers gemalen peper

½ eetlepel tomatenpuree

1 kop runderbouillon

Sudder het ontbijtspek 10 minuten zachtjes in wat water om het vet er uit te trekken. Laat het uitlekken en bewaar 3 plakjes en snijd de rest in stukjes. Neem een vuurvaste stoofpot en leg de plakjes ontbijtspek op de bodem. Rol de biefstuk blokjes door het bloem met zout en leg de helft netjes naast elkaar op het ontbijtspek. Bedek het vlees met de helft van de groenten en bedek het met het gesneden ontbijtspek. Leg dan de volgende laag vlees en groenten met ontbijtspek er op.

Maak de wijn warm in een kleine pan en doe de cognac, de knoflook, de tijm, de peterselie, de laurier, het zout, de peper, en de tomatenpuree erbij. Roer het goed door elkaar en giet het in de stoofpan totdat het vlees onder staat. Als er niet genoeg nat is, vul dit dan aan met de runderbouillon. Bedek de stoofpan met aluminiumfolie en sluit het met de deksel. Zet de pan zo'n 3 uur in een voorverwarmde oven (150 graden). Schep het vet er af en proef of er nog kruiden bij moeten.