Estofado de pollo español
het recept
Spaanse stoofpot met kip en chorizo (4 pers.)
600 gram kipfilet
2 eetlepels olijfolie
50 gram chorizo
1 rode paprika
1 rode peper
400 gram tomatenblokjes
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels tomatenpuree
50 gram sherry
1 kippenbouillonblokje
1 theelepel paprikapoeder gerookt
2 theelepels tijm gedroogd
1 eetlepel honing
1 snufje zout
1 snufje peper zwart
30 gram cognac
Kruid de stukjes kipfilet met peper en zout. Snij de ui aan halve ringen. Snipper de knoflook en de rode peper. Snipper de chorizo en snij de paprika aan reepjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan en bak hierin de kipstukjes snel rondom bruin. Haal ze uit de pan.
Bak in het overgebleven vet de ui en de knoflook. Bak de sambal of de gesnipperde stukjes Spaanse peper even mee. Bak daarna ook de tomatenpuree, gesnipperde chorizo en de paprikareepjes even mee.
Blus het geheel af met de sherry en cognac en laat alles een beetje inkoken. Voeg de bouillontablet, gerookte paprikapoeder en de tomatenpulp of -blokjes hieraan toe. Laat plm. 10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan (voeg water toe als er te weinig vocht is).
Voeg nu de stukjes kipfilet terug aan de pan en laat nog plm. 5 minuten zachtjes pruttelen.
Proef de kipstoof en maak eventueel op smaak met peper en zout. Voeg naar smaak wat honing toe.