Cru de Beaujolais

Naam wijn:

Cru de Beaujolais - Domaine du Granit Moulin-à-Vent (2014)

Land van herkomst:

Bourgogne - Frankrijk

Streek:

De Beaujolais maakt deel uit van de Bourgogne en is de meest zuidelijk gelegen wijnregio (sinds 1930). De wijnen van de Beaujolais worden ontegensprekelijk geassocieerd met de primeurwijnen dewelke jaarlijks op de derde donderdag van november op de markt worden gebracht onder de noemer "le nouveau Beaujolais est arrivé!". Het zou deze mooie streek onrecht aandoen door ze enkel met deze lichte, fruitige wijnen te kenmerken. Fruitig, ja... de Beaujolais wijn is zonder twijfel één van de meest fruitige, heldere en sappige wijnen die er bestaan. Maar het kunnen tevens ook mooi gestructureerde wijnen zijn met copieus fruit, die zich in al hun pracht manifesteren. Deze worden geproduceerd van oude wijnstokken waarvan de zorgvuldige gerijpte druiven (gamay noir à jus blanc druif) een langdurige, veelal klassieke vinificatie ondergaan. De oude stokken leveren verrukkelijke wijnen waarvan het fruit je glas uitzwiept. De Beaujolais strekt zich uit op de westoever van de Saône, tussen de Mâconnais en de voorsteden van Lyon. Het is het grootste van de vijf Bourgondische wijndistricten. Het gebied is 55 km lang en 14 km breed. In totaal bestaat het uit 22000 hectare wijngaarden die bewerkt worden door de vele typische kleine wijnboeren. De oogst van de druiven begint midden september en duurt gemiddeld twee weken. In de Beaujolais is het tot vandaag nog steeds verplichten om handmatig te plukken om de kwaliteit van de productie te handhaven. De druiven worden zo snel mogelijk onbeschadigd getransporteerd naar de perskelder. Indien de druiven beschadigd zijn en onder een blakende zon worden vervoerd treedt er oxidatie op in de voorgisting en dit is uiteraard niet gunstig voor de wijn. Bij ontvangst in de kelders worden de druiven ontsteeld en gekneusd en kan de vinificatie starten. De rode Beaujolais ontstaat doordat er aan de schillen de gamay kleur wordt onttrokken. Deze kleurstoffen bevinden zich tegen de binnenwand van de schil. Door de vruchten met de schillen te laten gisten, onttrekken de hoge gistingstemperaturen, van 28 tot 30 graden, én het herhaaldelijk rondpompen van de gistende wijn de kleurstoffen aan de schil en kleuren daarmee de wijn.Het gistingsproces kan tot 14 dagen duren, tot de gistcellen een alcoholgehalte van 13 tot 14 graden hebben bereikt. Het oversteken van de most gebeurt wanneer de fermentatie op z'n eind loopt. Eens in de vaten volgt na de winter de malolactische gisting, waarbij het aanwezige appelzuur in twee tot drie weken wordt afgebroken en wordt omgezet in melkzuur. Na de tweede gisting volgt de soutirage, waarbij de wijn op nieuwe vaten wordt overgestoken om de wijn te scheiden van het bezinksel van de tweede gisting.

Naast de traditionele gistingsmethode wordt op grote schaal de macération carbonique toegepast. Deze gistingsmethode laat het immers toe om bijzonder fruitige wijnen te maken die snel drinkbaar zijn. Hierbij worden de druiven niet ontsteeld of gekneusd maar volledig in de gistingstank gestort. Het gewicht van de bovenliggende druivenmassa kneust een deel van de onderste druiven waarbij de fermentatie op gang begint te komen. Uit de macération carbonique resulteren uitzonderlijk fruitige en geurige wijnen die snel kunnen worden gedronken. Ze worden getypeerd door een lage zuurgraad en een bescheiden tanninegehalte, waardoor ze rond en soepel smaken. De gamay druif leent zich hiervoor uitstekend.

Druif:

De Gamay Noir à jus blanc, zoals de officiële naam luidt, is dé druif van de Beaujolais. Zijn voornaamste kenmerken zijn fruitigheid en elegantie. Geeft in de regel wijnen om jong te drinken, al kunnen de steviger crus uit de Beaujolais soms behoorlijk goed rijpen. Buiten de Beaujolais is de Gamay ondermeer aangeplant in de omgeving van Lyon en in Touraine. De druiven rijpen vlot waardoor ze ook gemakkelijk in koelere gebieden mooie vruchten leveren. Het resultaat is fris, fruitig, licht van kleur met een paars-blauwe tint die best jong gedronken kan worden. Indien koel geserveerd kunnen deze wijnen erg verfrissend zijn vanwege het lage taninnegehalte en de hoge zuurtegraad. Een vrolijke en frisfruitige druif die soms overschaduwd lijkt te worden door verre neef Pinot Noir, maar voor veel wijnfans kan het sap van deze koele rakker niet vaak genoeg in de spotlight staan . Fris en fruitig, licht van kleur en met zomerse smaken en aroma's van aardbeien, frambozen, kersen en zelfs banaan.

Wijnhuis:

Domaine du Granit - Moulin á Vent, Franck Bessone

Wijn en spijs:

Wijnen gemaakt van Gamay zijn ideaal om te combineren met lichte gerechten - denk bijvoorbeeld aan vis of lichte pasta's op basis van tomatensauzen. De traditionele wijn spijs combinatie is charcuterie, oftewel fijne vleeswaren. Deze wijn heeft een lichte fruitige smaak met een vluchtige afdronk. Tonen van met een sappig karakter van rode kers, bessen, zwarte peper en lentebloesem. Erg prettig om te drinken, ook zonder spijscombinaties. 

Waar gekocht/gedronken:

Slijterij Klinken - Doetinchem 30-03-2019