Albóndigas en salsa de Jerez dulce
het recept
Albóndigas en salsa de Jerez dulce (6 pers.)
600 gram kippengehakt
70 gram paneermeel
1 ei
1 ui
1 teentje knoflook
2 uien
1 laurierblaadje
1 eetlepel bruine basterdsuiker
2 tomaten
1 eetlepel bloem
2 kruidnagels
200 milliliter sherry
½ liter runderbouillon
Snipper de ui en de knoflook. Voeg het toe aan het gehakt en meng het goed. Voeg ook het ei en paneermeel toe en bestrooi met flink wat peper en zout. Rol mooie balletjes van het gehakt. Verhit boter in een pan eb bak de balletjes zo'n 10 minuten totdat ze mooi bruin zijn. Haal de balletjes uit de pan en zet ze even apart.
Gebruik het bavet van de balletjes om de saus te maken. Doe de uien in de pan en bak ze even totdat ze glazig zijn. Doe daarna de laurier, kruidnagels en suiker erbij. Laat de uien langzaam karamelliseren in circa een half uur. Voeg daarna de knoflook en de tomaat toe en bak het mee totdat al het vocht verdwenen is.
Doe de bloem erbij en bak de bloem mee totdat deze enigszins bruin is. Voeg daarna de sherry toe en kook dit in tot een lobbige saus. Giet daarna de bouillon erbij en laat dit weer inkoken tot een lobbige saus (zo'n 30 minuten). Blijf wel af en toe roeren. Indien nodig, voeg wat peper en zout toe. Laat de balletje nog even opwarmen in de saus voordat het geserveerd wordt.

